Gulli, 81, vågar inte åka hem

Är rädd att ramla igen - kommunen säger nej till vård

NYHETER

I Gulli Restrups journal står det FALLRISK med stora bokstäver.

81-åringen väger 32 kilo och vågar inte åka hem från sjukhuset.

Nu har hennes anhöriga bytt ut låset på hennes dörr - för att hindra kommunen att skicka hem henne.

Foto: JERKER IVARSSON
väger 32 kilo "Jag vill bara vara fri att bestämma själv hur jag vill ha det", säger Gulli Restrup, som har gått ner kraftigt i vikt och är svag efter en fallolycka. Hennes släktingar vill att hon ska få omvårdnad för att återhämta sig, men kommunen säger nej.

I slutet av september opererade Gulli Restrup nacken, för att få bort en förträngning som gav henne yrsel. Hon låg på sjukhus till den 16 oktober och när hon åkte hem var hon i bra form, enligt sonen Sören Restrup.

- Sen gick det gradvis neråt och den fjärde november ramlade hon hemma. Hon hade inget larm, så hemtjänsten kunde inte hjälpa henne. Min syster hittade henne, säger han.

Klarar inget själv

Hon kördes till St Görans sjukhus där det konstaterades att hon hade gått ner sex kilo, vilket är mycket för en person som från början bara vägde 38 kilo.

- Den tionde november kom hon hit till Bromma sjukhus. Hon har inte klarat något själv, hon kan varken gå på toaletten eller vända sig själv, säger Sören Restrup.

Gulli Restrup själv säger inte så mycket. Hon ligger i sin sjukhussäng, tunn och bräcklig och ser olycklig ut. För nu har nämligen kommunen bestämt att det inte blir någon mer omvårdnad för henne.

- Vi har ansökt om att mamma ska få komma till ett korttidsboende för att kunna mobilisera sina krafter och bli starkare. Men det får hon inte.

Biståndsbedömaren bestämde i stället att Gulli Restrup ska få utökad hemtjänst, vilket innebär besök åtta gånger om dagen.

- Det här är fel. Min mamma ska inte ligga i bajsblöjor som ingen byter. Då kan de lika gärna köra henne till kyrkogården, där får hon ju en permanent plats, säger Sören Restrup.

Bytte lås

Kommunen ville att Gulli skulle skrivas ut från sjukhuset i torsdags.

Då bytte hennes anhöriga lås till hennes lägenhet.

- Den är plomberad. Hon kan inte komma in där och då får sjukhuset inte skicka hem henne, eftersom de inte bara kan skicka ut henne på gatan, säger Sören Restrup.

Ligger kvar

Alltså ligger 81-åringen kvar på Bromma sjukhus och kommunen tvingas betala för hennes plats där.

Senast för två dagar sedan noterades "FALLRISK" i Gullis journal.

Den aktuella biståndsbedömaren vill inte kommentera enskilda fall.

- Jag vill bara vara fri att bestämma själv hur jag vill ha det, säger Gulli Restrup.

Emma Löfgren