Jämtin vill att Sverige inför euron

NYHETER

Förra biståndsministern Carin Jämtin, ofta nämnd som möjlig ny s-partiledare, tycker Sverige ska gå med i EMU:s tredje steg och införa euron.

– Ja, någon gång ska vi det, sade Jämtin i en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion på lördagen.

– Ja, jag röstade ja, fortsatte hon.

Jämtin har seglat upp som en av huvudkandidaterna till att efterträda Göran Persson. Aftonbladet förordade henne på torsdagen. Även inflytelserike kommunalrådet Göran Johansson i Göteborg har sagt att han vill ha Jämtin, i dag oppositionsborgarråd i Stockholm.

Motrösterna anför ofta att Jämtin ligger för långt vänsterut politiskt. EMU-klargörandet talar emot den fackindelningen.

I intervjun lade hon snarare sig själv i partiets mittfåra. Inte heller vill Jämtin via lag tvinga föräldrar att dela på barnledigheten. Men hon sade ja, efter viss tvekan, till lagstiftning för att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelser.

Jämtin klargjorde att hon trivs med att leda s i Stockholm. Samtidigt är hon, när det gäller partiledardiskussionen, glad över att ”människor tror att jag skulle klara det här uppdraget”. Men hon sade, som alla andra aktuella namn, inte direkt varken ja eller nej till utnämningen.

– Vi har en intern valberedningsprocess – och den pågår, sade hon.

– Något bra namn kommer valberedningen att komma fram till.

TT