"Spionen förgiftade sig själv"

NYHETER

LONDON

Mysteriet tätnar.

Vem mördade Alexander Litvinenko med en dödlig dos strålning?

Var det kanske han själv?

Aftonbadet i fredags.

Polisspår: Skulle ha gift till en uppgörelse

När jakten på mördaren intensifieras i London och de brittiska myndigheterna säkrar allt fler spår efter radioaktiv strålning i Litvinenkos fotspår följer också mer eller mindre troliga teorier.

Dagens Sunday Express skriver idag att den ryske ex-spionen kan ha förgiftat sig själv.

Hade fiender

Enligt den brittiska tidningen har Scotland Yards detektiver grävt djupt i Litvinenkos förflutna och kommit fram till att han hade många fiender att göra upp med - bland dem gamla spioner, kriminella och superrika affärsmän.

Nu vill polisen undersöka om Litvinenko hade så god kontakt med sina gamla kamrater inom KGB att han kunnat skaffa sig tillgång till en arsenal av dödliga gifter, bland dem Polonium 210.

En teori är att han i så fall oavsiktligt har fått i sig en dödlig dos av ämnet.

Det skulle i så fall förklara varför brittiska myndigheter funnit klara spår av ämnet på platser där Litvinenko vistades de sista dagarna före sin död -i hemmet, i ett hotellrum och i en sushirestaurang i centrala London.

Om så är fallet tog Litvinenko chansen att anklaga den ryska regeringen, med president Putin i spetsen, när han låg på dödsbädden och insåg att hans liv ändå var till ända.

Mot detta talar andra teorier.

News of the World pekar i dag ut en 46-årig, rysk yrkesmördare med mellannamnet Igor som ansvarig för dådet.

Igors fulla identitet och en lista med namn på personer som skulle mördas sägs ha överlämnats i ett dokument från Litvinenko till brittisk polis, bara dagar innan Litvinenko blev dödssjuk.

Pekade ut agent

I samma anda spekulerar Sunday Times idag i att mördaren heter Viktor Kirov, och eftersom angivaren är densamme, Litvinenko, så kan man anta att Kirov och "Igor" är samma person.

En man vid namn Kirov arbetade på den ryska ambassaden i London så sent som i fjol. Strax före sin död påpekade Litvinenko att Kirov var den hemlige agent som ständigt jagade honom.

Fortfarande vet dock inte expertisen hur, var och när Alexander Litvinenko fick i sig den dödliga dosen av Polonium 210.

Tidigare artiklar:

Peter Wennman