Nu ska de ta sista toppen

slutmålet Martin Letzter och Olof Sundström slår världsrekord när de bestigit den sista av sju toppar.
NYHETER

Tre års slit är snart över.

I dag når Martin Letzter och Olof Sundström den sjunde - och sista toppen.

I hasorna har de en tredje svensk äventyrare, Fredrik Sträng.

Mount Vinson i Antarktis är sista anhalten i expeditionen Seven Summits. När Olof Sundström, 26, och Martin Letzter, 25, har klättrat upp de 4897 meterna är äventyret över för den här gången.

Fast för de två svenska äventyrarna är det mest att lämna topparna som räknas. Lyckas de skida ner även för Mount Vinson, som de gjort med de sex tidigare bergen, slår de världsrekord.

"Snuskigt kallt"

- Vi klättrar mot toppen just nu, vi har ungefär fem timmar kvar. Vi har klättrat oavbrutet i 20 timmar. Det är snuskigt kallt, minus 45 grader och riktigt svårt att ta sig fram, säger Martin Letzter till Aftonbladet.

Klättrarna bakom dem är bland andra Fredrik Sträng. Han är ute på en egen expedition, att bestiga de sju högsta topparna på sju månader. Mount Vinson är sista anhalten även för honom, men han är ingen match för Martin och Olof.

Kröner med Aftonbladet

- Vi kommer absolut att slå honom, han kommer att nå toppen om tre-fyra dagar. Vi ser redan toppen, den är precis framför oss, säger Martin Letzter.

Olof Sundström och Martin Letzter har under de senaste tre åren bestigit Mount McKinley i Alaska, Aconcagua i Anderna, Mount Elbrus i Kazakstan, Mount Kosciuszko i Australien, Kilimanjaro i Afrika och Mount Everest.

När de nu når sin sista topp ska de kröna den med en Aftonbladetflagga.

- Det är härligt. Vi mår ganska illa på grund av höjden och känner oss snurriga, men vi behöver inte lida så länge till.

Emma Löfgren