Gör som power</>-prinsessan

Madeleine har gått på senaste tränings- trenden

Foto: per-OLOF SÄNNÅS
Rätt klädd "Vindbyxorna och den varma jackan är perfekta, men hon har helt fel skor! Joggingskorna hon har på sig är alldeles för uppbyggda i hälen och förhindrar ett riktigt bra gångsteg. Hon borde istället välja en walking- sko för att få bättre fart", säger gångexperten Bosse Gustafsson.
NYHETER

Här tar prinsessan Madeleine en powerwalk.

Är den snabba promenaden i kvarteren runt Hovstallet på Östermalm i onsdags en del av förberedelserna inför Nobelfesten?

Partyprinsessan Madeleine är också en träningsprinsessa. Vanligtvis ses hon på storasysterns - kronprinsessan Victorias - pojkväns gym på Nybrogatan i Stockholm. Men nu tycks hon ha hakat på trenden att gå i rask takt för att bränna kalorier och träna konditionen.

Ska man tro experterna är just powerwalk ett av de bästa sätten att komma i festblåsan på kort tid. Kanske har prinsessan sikte på Nobelfesten den 10 december, då världens ögon riktas mot den svenska kungafamiljen?

"De flesta går fel"

Enligt gångexperten Bosse Gustafsson, silvermedaljör vid OS i Los Angeles 1984, är det mycket viktigt att man lär sig att gå på rätt sätt när man utövar powerwalk.

-90 procent av svenskarna går fel. Allt kontorsarbete och datorernas intåg har gjort människan krokig och gett henne en helt ny gångstil. Går man mycket fel kan det ge upphov till problem med höfter, rygg och knä, säger han.

Bosse Gustafsson utövar powerwalk 5-6 gånger i veckan, 30-60 minuter åt gången, och arbetar med att lära barn och vuxna att gå på rätt sätt. Han skulle gärna bli prinsessan Madeleines personliga gångtränare.

"Hon har bra hållning"

-Hon har en bra hållning. Det ser friskt och fräscht ut och hon har styrka i promenadstegen, säger han.

Borde hon byta ut mobiltelefonen mot stavar eller hantlar?

-Nej, en motionär som prinsessan Madeleine, som redan är välbyggd och i bra form, behöver inga redskap. Men en hands-free till mobiltelefonen skulle ge henne mer frihet i gången.

Bosse

Gustafsson

Expertend råd - så går du rätt

Experten Bosse gustafsson

De hittade formen med powerwalk

Foto: Stella pictures, aftonbladet bild, bulls och maria

Karin Moberger

ARTIKELN HANDLAR OM