Dagens namn: Frej, Freja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Hetast – av alla

"Duktiga flickan" Carin Jämtin troligaste kandidaten till posten som partiledare för socialdemokraterna

Bundis med bono När U2 spelade på Ullevi förra sommaren tackade sångaren Bono Carin Jämtin för Sveriges biståndspolitik. Bundis med bono När U2 spelade på Ullevi förra sommaren tackade sångaren Bono Carin Jämtin för Sveriges biståndspolitik. "Jag var nära att svimma", sa hon efteråt. Foto: AFTONBLADET

   En tvåbarnsmamma från förorten har seglat upp som en av de hetaste kandidaterna till posten som socialdemokraternas partiledare.

   Jämfört med de andra kronprinsarna och -prinsessorna är Carin Jämtin, 42, oerfaren. Men hon har en stark fördel: hon har lyckats ställa sig vid sidan av alla interna konflikter. Därför är det ingen som ogillar henne. Samtidigt hoppas partiets vänsterfalang att hon ska bli en biljett till makten över politiken.

   Aftonbladet har kartlagt den just nu hetaste kandidaten till partiledareposten.

För två år sedan visste inte ens hennes egen personal vem hon var.

I dag är Carin Jämtin, 42, hetaste namnet som ny partiledare för socialdemokraterna.

Det är ingen slump.

Bakom kulisserna pågår ett intensivt maktspel mellan partiets olika falanger - där Carin Jämtin bara är en bricka i spelet.

När Carin Jämtin hade varit biståndsminister ett halvår ville hennes närmaste medarbetare valla runt henne på departementet. UD-personalen visste inte hur statsrådet såg ut.

Sedan kom tsunamin - och med den klev Carin Jämtin plötsligt ut ur anonymitetens skugga. Riksdagens konstitutionsutskott skulle senare kritisera henne för att inte ha tagit tillräckligt ansvar för helheten. Men med tidiga biståndsinsatser till Sri Lanka framstod hon ändå som en av få ministrar som visade handlingskraft under katastrofens första dagar.

 

Beskrivs som modern

Nu, när Margot Wallströms nej alltmer framstår som ett riktigt nej, nämns Jämtin av allt fler som den hetaste kandidaten att efterträda Göran Persson som s-ledare.

Hennes supportrar beskriver henne som en modern och vardagsnära representant för socialdemokratin. En radhusboende, sopsorterande tvåbarnsmamma från förorten med en öppen och lyssnande ledarstil. Delvis uppväxt i Afrika där föräldrarna arbetade för Sida har hon grundmurad kunskap om sitt specialfack, biståndsfrågor.

Många hoppas att Jämtin ska kunna vinna tillbaka de väljare som s förlorade i valet: medelklassen i Stockholm, förortsborna och de socialdemokrater som tröttnat på Göran Perssons auktoritära ledarstil.

 

Lovande i basket

Etiketten "duktig flicka" ligger nära till hands när man talar om Carin Jämtin.

Klasskamraterna från högstadiet i Sätraskolan minns henne som lugn och ordningsam, mer "elevrådstypen" än den som hängde i rökrutan. Slutbetyget från nian visar idel fyror och några treor.

-En mycket begåvad och schyst tjej, säger hennes gamla klassföreståndare Ann-Marie Brorell.

Precis som nuvarande statsministern Fredrik Reinfeldt har hon en bakgrund som lovande basketspelare - när hon blev biståndsminister 2003 planerade hon att sätta upp en basketkorg i tjänsterummet i Arvfurstens palats.

Hon kom relativt sent in i politiken. Först som 23-åring gick hon med i SSU, där hon sedan gjorde en snabb karriär. Hon har suttit i förbundsstyrelsen och varit både kassör och sekreterare.

-Hon är mycket mer drivande än man kan tro, väldigt målmedveten, säger Karl-Petter Thorwaldsson som var SSU-ordförande när Jämtin var förbundssekreterare.

Annars har hon framför allt utmärkt sig genom att lyckas ställa sig vid sidan av alla interna konflikter.

 

I blåsväder en gång

-I de här sammanhangen blir känslorna ofta väldigt starka. Men Carin har aldrig låtit det koka över. Det talar till hennes fördel, säger en person som känner henne.

Enda gången det blåst kring henne var när hon i maj förra året reste till Israel och kallade muren kring de palestinska områdena "vansinnigt sjuk" och "för jävlig". Det uttalandet retade upp de socialdemokrater som företrätt en mjukare linje mot Israel.

Men än så länge har hon inte behövt ta någon tung politisk strid. Därför har hon heller inte hunnit skaffa sig några verkliga fiender.

- Hon är en duktig tjej som har varit lite på avstånd från det gamla ledarskapet. Hon är fri från kopplingar, vilket kanske är ett huvudskäl till att hon nu lyfts fram, säger tidigare samordningsministern Jan Nygren.

 

Tuff konkurrens

Flera saker talar emot Jämtin:

 Hon är oerfaren. Hon har profilerat sig i miljö- och biståndsfrågor, men inte i traditionellt "tunga" s-frågor som arbetsmarknad och socialförsäkringar.

 Hon behövs på sin nuvarande post. Huvudstadsregionen är strategiskt viktig - mer än var femte svensk väljare bor i Stockholms län. Jämtins uppgift är att vinna tillbaka makten efter höstens katastrofval.

 Tunga motkandidater. De andra namnen som nämns har tillgång till mäktiga nätverk inom partiet. Pär Nuder, till exempel, har goda relationer med socialdemokratins kanske skickligaste maktspelare: förra statssekreterarna Jan Larsson och Sten Olsson.

Men det finns starka intressen även bakom Jämtin.

En av de personer som starkast fört fram hennes namn är förre folkhälsoministern Morgan Johansson från Skåne. Tillsammans med riksdagsledamoten Anders Ygeman från Stockholm hör han till de främsta företrädarna för partiets vänsterfalang. Jämtin har visserligen inte tagit tydlig ställning åt vänster -men där Sahlin, Wallström och Nuder uppfattas stå för en mer högerinriktad utveckling framstår Jämtin som det minst dåliga alternativet. Och framför allt har hon inget av motkandidaternas urstarka nätverk.

-Morgan Johansson och hans gäng kan aldrig få lika mycket inflytande med en ordförande som heter Sahlin eller Wallström. Men de hoppas att Jämtin ska kunna bli deras förtrogna, säger en person med insyn i partiets interna maktkamper.

 

Säger varken ja eller nej

Vad Carin Jämtin själv vill är fortfarande ett stort frågetecken. Att hon tillfälligt behåller sin riksdagsplats trots att hon blivit oppositionsborgarråd i Stockholm har tolkats som att hon är ute efter partiledarposten.

I Ekots lördagsintervju i går upprepade hon envist att hon är ledare för socialdemokraterna i Stockholm och planerar att fortsätta vara det:

- Jag har mycket svårt att se mig i någon annan roll.

Men hon ville inte avslöja vad hon skulle säga om hon ändå skulle få frågan från valberedningen.

- Vad jag säger till valberedningen kommer jag inte att berätta här, sa hon.

Om två veckor, den 11 december, ska partidistrikten ha lämnat in sina nomineringar till valberedningen. Vem som blir ny partiledare avgörs slutligt på extrakongressen i mars.

Irene Beertema

Håller på Hammarby

Namn: Carin Jämtin. Ålder: 42 år.

Yrke: Oppositionsborgarråd i Stockholm och riksdagsledamot. Biståndsminister 2003-2006, dessförinnan biståndschef på Olof Palmes internationella centrum. Tidigare bland annat förbundskassör och förbundssekreterare på SSU, där hon gick med som 23-åring.

Familj: Maken Anders Jämtin (som tog hennes efternamn när de gifte sig), 42, säkerhetsansvarig på socialdemokratiska partikansliet. Barnen Leopold, 9, och Sara, 7.

Bor: Radhus i Enskede i södra Stockholm.

Inkomst: 1076900 kronor år 2005.

Intressen: Bakning, basket och skogspromenader. Håller på Hammarby.

Tunga s-instanser och profiler som öppet stödjer Jämtin:

Göran Johansson, kommunalråd i Göteborg

Anneli Hultén, kommunalråd i Göteborg

Morgan Johansson,

Susanne Eberstein, riksdagsledamot från

Västernorrlanddokument

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet