Baby tvingas bo på häktet

BO: Klart olämpligt

Foto: ANDREAS BARDELL
Olämpligt för barn En åtta månaders baby tvingas just nu leva på Kronobergshäktet tillsammans med sin häktade mamma.
NYHETER

I landets största och kanske mest välbevakade häkte bor en liten flicka. Hon är 8 månader gammal och är inlåst med sin brottsmisstänkta mamma i en cell.

– Det är ingen lämplig miljö, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg.

Flickan kom till Kronobergshäktet i Stockholm med sin mamma den 3 oktober. Mamman är misstänkt för grovt narkotikabrott och väntar på rättegång.

Den lilla familjen bor nu på 14 kvadratmeter i en specialavdelning på häktet.

– Det är en lite större cell med toalett på rummet. Vi har lagt in en matta som hon kan krypa på och lite leksaker, säger häkteschefen Lars-Åke Pettersson.

Kritisk

Men han är kritisk mot att barn vistas i häktet:

–Jag skulle hellre se en lösning där man sätter de här mammorna och bebisarna på ett mödrahem eller någon annan social institution. Men det kostar förstås lite mer.Barnet har hittills bara fått frisk luft på rastgården. Men den häktade kvinnans släktingar ska ta ut flickan på promenader den kommande veckan.

–Den här mamman beskriver hur hennes bebis har förändrats. Hon äter och sover inte på samma sätt, säger Lars-Åke Pettersson.

Fram tills att barnet är tolv månader kan socialtjänsten besluta att det får bo hos mamman i häktet eller på anstalt.

Barnombudsmannen Lena Nyberg:

– För ett litet barn är det här ingen bra miljö. Föräldrarna mår inte bra av att sitta häktade utan oroar sig för en kommande dom. Det bästa vore att hitta en annan lösning.

Karin Östman