Baby låg på ödetomt

Foto: dansk polis
Är omhändertagen Nu ligger den tre dagar gamla pojken på Centralsjukhuset i Hillerød.
NYHETER

Den nyfödde pojken hittades övergiven i ett sommarstugeområde.

Han hade fortfarande navelsträngen kvar.

Nu går polisen ut med bilder av barnet för att hitta mamman.

Foto: Scanpix
övergiven När pojken hittades här i närheten var han kall och hade navelsträngen kvar.

Den bara några timmar gamla pojkens kroppstemperatur var 35 grader när han hittades på lördagsmorgonen i staden Liseleje, 7 mil nordväst om Köpenhamn.

Han hade inte ens torkats av efter förlossningen, när han övergavs av den hittills okända mamman, uppger polisen i Fredrikssund till den danska tidningen B.T.

En 35-årig familjefar, på väg hem från bageriet, fann spädbarnet inlindat i handdukar i en babylift på en uppfart vid ett sommarhus.

Enligt den danska polisen råder det inga tvivel om att den lille har övergetts av sin mor. Polisen utesluter också att den drygt tre kilo tunga pojken förlösts på något sjukhus i trakten, eftersom han hade en bra bit av navelsträngen kvar.

Många vill adoptera

I går hade polisen fortfarande inte lyckats få några tips från allmänheten.

- Vi har fått några upplysningar, men ingen av dem har fört oss närmare en förklaring. Men det är faktiskt också folk som har hört av sig som vill adoptera barnet, säger vakthavande befäl vid Fredrikssundspolisen.

Tre dagar gammal

Nu har polisen låtit publicera bilder på den tre dagar gamla pojken, som tros vara av dansk eller annan nordeuropeisk härkomst.

- Det är inte "normal procedure" att vi lämnar ut bilder av den här typen. Men vi har fattat beslutet eftersom vi hoppas att hans mor, eller någon annan som känner honom, vill träda fram, säger kriminalinspektör Mogens Sørensen.

Pojken tas om hand på Centralsjukhuset i Hillerød och har det, under omständigheterna, bra , uppger polisen.

Poul Videbech, överläkare vid Psykiatrisk Hospital i Århus, säger till den danska nyhetsbyrån Ritzau att modern förmodligen är förståndshandikappad, missbrukare eller väldigt ung och omogen.

- Det är en olycklig kvinna som har handlat i panik, säger han.

Karin Moberger