Odenberg lät riksdagen betala hemresor i taxi

NYHETER

Sedan början av förra året har försvarsminister Mikael Odenberg låtit riksdagen betala drygt 200 taxiresor till och från bostaden. En resa som tar sex minuter med tunnelbana, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Foto: AP
Mikael Odenberg.

Enligt riksdagens regler ska ledamöterna välja det billigaste resealternativet. Taxi får de åka när kollektivtrafik saknas, annars ska de motivera sina taxiresor. Det kan då röra sig om medicinska orsaker, tidsvinst, samåkning eller skrymmande väskor. Odenberg har dock bara vid enstaka tillfälle lämnat en motivering.

Försvarsministern bor i närheten av Karlaplans tunnelbanestation på Östermalm i Stockholm. Att resa därifrån till Gamla stan tar omkring sex minuter.

Av de knappt 300 taxiresor Odenberg gjorde förra året samt första halvåret i år gick 215 till eller från bostaden, vilket innebär drygt sju av tio taxiresor.

Riksdagens tjänstemän har bett Odenberg motivera sina taxiresor. Vid ett tillfälle har han motiverat taxiresandet med att det innebär en tidsvinst.

På taxikvittona till och från hemmet har Odenberg skrivit: valkretsresor. Då riksdagsförvaltningen inte granskar valkretsresor har de betalats av riksdagen.

Odenberg har via sin pressekreterare låtit hälsa att hans taxiresor följt riksdagens regler, uppger Ekot.

TT