Här attackerar de demonstranterna

80 gripna i upploppen

Foto: SCANPIX
När demonstrationen urartade gick polisen in med batonger, och misstänks nu för övervåld. Av de gripna är de flesta i 15-års åldern.
NYHETER

En demonstration mot frikyrkan Faderhuset i Köpenhamn urartade i går och minst 80 unga demonstranter greps. Nu anklagas polisen för övervåld.

Aktivisterna, som tillhör det så kallade Ungdomshuset, genomförde i går eftermiddag en cykeldemonstration i protest mot att deras verksamhet är hotad sedan Faderhuset köpt deras lokal.

Demonstrationen urartade när cykelmarschen kommit fram till kyrkan som ligger i Rødovre söder om Köpenhamn.

–?En liten grupp demonstranter stormade plötsligt in i lokalen och slog sönder möbler och inredning. Sedan slängde de färg mot poliserna, säger Poul Erik Andersen, vice kriminalkommisarie i Rødovre till Ritzau.

Använt övervåld

Av de gripna demonstranterna är de flesta i 15-års åldern och efter ingripandet anklagades polisen av Ungdomshuset för att oprovocerat använt övervåld.

Händelserna filmades och nu kräver flera danska politiker en redogörelse från den danska justitieministern.

–?Det är våldsamma bilder. För en utomstående ser det ut som om polisen går loss på sittande demonstranter och det är inte acceptabelt, säger Simon Emil Ammitzbøll, juridiskt talesman i partiet Det Radikale Venstre.

Hotas stängas

Kajsa Sigvardsson (.se)