"En obehaglig trend som har spårat ur helt"

Paula Liljeberg på Maria Beroendecentrum om fyllefilmerna

NYHETER

Ungdomar filmar sina fyllefester och lägger ut det på bubblare.se. Trenden bekymrar Paula Liljeberg som är chef på Beroendecentrum Maria Ungdom.

– Spontant tycker jag att det låter jättetråkigt. Vi vill att man ska ha roligt utan alkohol, säger hon till aftonbladet.se.

Beroendecentrum Maria Ungdom tar emot ungdomar med missbruksproblem från hela Stockholms län. Paula Liljeberg är chef där och enligt henne har alkoholkonsumtionen koncenterats – färre ungdomar dricker alkohol men de som dricker har ökat konsumtionen.

– Vi märker att promillehalten ökar hos unga flickor. De dricker kopiösa mängder alkohol och får tunga alkoholvanor som de riskerar att i sin tur föra vidare till sina framtida barn.

Enligt Paula Liljeberg finns det flera skäl till varför det är mycket farligt för unga att dricka stora mängder alkohol.

– Ungdomarna är så himla värnlösa när de är berusade och kan göra saker som de ångrar efteråt. De kan också råka ut för andra tråkiga saker, ofta är det alkohol inblandat vid rån, våldtäkter och misshandel. Dessutom är det skadligt för den växande hjärnan att dricka alkohol.

Tävlingsmoment

Att ungdomar filmar sina fester och tävlar med varandra på bubblare.se om vem som har bästa festen, är en obehaglig nyhet för henne.

– Nätet kan användas på så många konstiga sätt och det har spårat ur helt. Det finns ju andra sajter där man kan lägga ut lättklädda bilder och jämföra utseende med varandra. Det är en mycket obehaglig trend.

Vad kan festfilmerna på nätet leda till?

– Det kan inspirera andra unga till att dricka mer, inte minst eftersom det finns ett visst tävlingsmoment.

Hur kan man som vuxen lära sina barn att inte dricka sig full?

– Vi som är vuxna måste lära oss att hantera alkohol på ett bättre sätt själva. Våra barn gör som vi. Sedan kan man hålla reda på var ens barn är någonstans, ha kontakt med dem via mobilen när de är på fest och hämta dem på kvällen. Man får själv vara nykter så man kan köra, säger Paula Liljeberg.

Susanna Vidlund