Politiker vill ha ordningsvakter på skolor

Vakter ska minska bråket på Malmös skolgårdar

NYHETER

Ordningsvakter på skolgården. Om Malmömoderaterna får bestämma blir detta följden av det ökade våldet på skolorna.

– Tyvärr är det nödvändigt, säger oppositionsrådet Anja Sonesson.

Foto: Scanpix
Ordningsvakter ska öka tryggheten på skolorna i Malmö, tycker moderaterna. Barnen på bilden har inget med saken att göra.

Vapenhot, rån och mobbning. En del av Malmös skolor har på senare år blivit rena brottsplatserna. Nu vill moderaterna, med Anja Sonesson i spetsen, sätta ner foten. In med ordningsvakter – ut med våldet, kräver partiet.

– Det har begåtts rätt allvarliga våldsbrott i Malmös skolor genom åren. Genom att sätta in ordningsvakter kan vi skydda både lärare och de elever som sköter sig, säger hon.

Vakter enda utvägen

Steget att skicka in utbildad vaktpersonal kan låta stort, men Anja Sonesson ser det som enda utvägen.

– Eftersom vi som kommun är skyldig att erbjuda utbildning kan vi inte bara avfärda de elever som stör. Ett annat problem är att lärarna inte har några verk- tyg för att få bort dessa elever.

I moderaternas reservation till nästa års kommunala budget kräver partiet dessutom att stadens skolor ska ta brottsligheten på större allvar. Därför kräver partiet att alla brott ska polisanmälas.

Görs inte det redan?

– Nej, och det har vi flera exempel på, säger Anja Sonesson.

Utbildningsdirektör Matz Nilsson, som ansvarar för stadens gymnasieskolor, menar att de har som policy att polisanmäla alla brott.

– Så har vi jobbat i flera år, säger han. Vi är noga med att anmäla såväl till polis som till de sociala myndigheterna.

Daniel Persson (.se)