Tonåringar medvetslösa av ny dödlig drog

NYHETER

Umeå (TT)

Under den senaste månaden har flera tonåringar vårdats vid Norrlands universitetssjukhus, sedan de använt en drog som kan vara dödlig och som ingår i en hostmedicin.

Några av ungdomarna var medvetslösa och inte kontaktbara när de togs omhand på sjukhuset i Umeå.

Det rör sig om en substans som tidigare var vanlig i hostmedicin. Medicinen dämpar inte bara hosta utan framkallar även hallucinationer och är därför inte längre tillåten i Sverige.

Den nya drogen har allvarliga biverkningar som kramper som kan leda till medvetslöshet och andningsstillestånd.

Den sedan sex år i Sverige förbjudna hostmedicinen säljs i flera andra länder, bland annat i Danmark. Många ungdomar har beställt den via internet.

Okontaktbara

I början av november i år hittade polisen i en Skellefteålägenhet flera ungdomar t som var påverkade av substansen. Under den senaste månaden har också några ungdomar fått vård vid Norrlands universitetssjukhus sedan de använt hostmedicinen.

Två av ungdomarna var under femton år. De var medvetslösa, okontaktbara och gick inte att väcka när de kom till sjukhuset.

Thomas Östberg, narkotikapolis, vet att drogen förekommer i Umeå.

– Det gäller att upptäcka brukarna så tidigt som möjligt, få dem lagförda och se till att det går signaler till socialtjänsten, så att det inte hinner övergå i ett regelrätt missbruk, säger Thomas Östberg till Västerbottens-Kuriren.

TT