Pandor ska hjälpa Skånes djurpark

Uthyrning av karantän hjälper upp ekonomin

Foto: Aftonbladet
Eskilstuna djurpark väntar på röda pandor från Nepal – och vill använda Skånes rovdjurskarantän. Pandorna på bilden bor i en annan djurpark.
NYHETER

Klolösa uttrar och röda pandor ska hjälpa Skånes djurpark efter sommarens låga besökarsiffror.

– Eskilstuna Zoo vill ha dem i vår karantän, säger Staffan Åkeby, djurparkschef.

Vackert sommarväder är katastrofalt för en djurpark. I somras, då solen stekte som mest, åkte skåningarna hellre till stranden än till Skånes djurpark. Besökssiffrorna sjönk i takt med att värmen steg och nu räknar parken med ett inkomstbortfall på närmare 700 000 kronor.

– I våras var det för kallt, i somras för varmt och i augusti regnade det för mycket, säger Staffan Åkeby som förklaring till de dåliga siffrorna.

Räddningen kan komma från ett ganska oväntat håll. Skånes Djurpark värnar om den nordiska djurstammen men när plånboken är tunn får man ta hjälp av tropikerna.

På djurparken finns en godkänd rovdjurskarantän som djurparkskollegorna i Eskilstuna är intresserade av.

– De väntar pandor från Nepal och uttrar från Sydamerika och behöver vår karantän. Ingenting är spikat än men det skulle kunna bli ett välkommet tillskott för oss.

Efter sommarens besöksras drog Staffan Åkeby åt svångremmen för parkutgifterna. Nu konstaterar han stolt att årets budget kommer att hålla trots den minskade besöksinkomsten.

– Nästa år kanske vi till och med kan investera.

Inriktning på nordiska djur

Kajsa Sigvardsson (.se)