Jodenius: ”Jag är inte förvånad”

Niklas Svensson: "Jag har inte erkänt brott". Niki Westerberg förnekar brott

NYHETER

Per Jodenius är en av de sex som på tisdagen åtalades för inblandning i fp:s spionhärva.

– Jag är inte förvånad över att åtal idag har väckts, det kom ju inte direkt som någon överraskning, skriver han på sin blogg.

Också Niklas Svensson använder sin blogg för att kommentera åtalet.

Sex personer åtalades på tisdagen för inblandning i fp:s dataintrångshärva, då flera folkpartister misstänks ha tagit sig in i socialdemokraternas intranät.

– Jag har absolut inga kommentarer, allt jag vill säga finns på min blogg, säger en av de åtalade, Luf:s förre pressekreterare Per Jodenius, till aftonbladet.se.

Planerar tala sanning

På sin blogg skriver Jodenius att åtalet inte kom som en överraskning. ”jag hade varit mer förvånad om åtal inte väckts”, skriver han.

– I rättegången planerar jag inte att säga annat än sanningen, meddelar Jodenius också på bloggen.

En annan som valt att kommentera åtalet per blogg är förre Expressen-reportern Niklas Svensson.

Gjorde det av journalistiska skäl

– Det är skönt att vi nu börjar närma oss ett avslut i den här historien. I polisförhör har jag erkänt att jag vid tre tillfällen använt inloggningsuppgifterna (...) Jag vill här förtydliga att jag inte har erkänt något brott - jag har bara erkänt det faktum att jag av journalistiska skäl loggat in med hjälp av de uppgifter jag fått i min egenskap av journalist, skriver Niklas Svensson i bloggen.

”Westerberg förnekar brott”

Folkpartiets förre presschef Niki Westerberg ”förnekar definitivt brott”, säger hennes advokat Johan Eriksson till TT.

– När hon fick kunskap om var uppgifterna kom ifrån så avbröt hon informationsflödet. Hon förnekar inte att hon fått information av Jodenius, det finns det mejl som bevisar, men hon förnekar att hon skulle ha uppmuntrat honom eller bett om mer information när hon fick kännedom om att den kom från ett dataintrång.

– Själva poängen är att hon inte visste var informationen kom ifrån, understryker han.

Åtalet mot Westerberg bygger på vad Per Jodenius sagt i polisförhör och det blir upp till domstolen att bedöma vem som har störst trovärdighet, påpekar Johan Eriksson.

– Jodenius har en uppfattning som inte alltid överensstämmer med min huvudmans och ord står mot ord. Det finns en rad omständigheter som stöder det som Niki Westerberg säger, men det får jag väl återkomma till under rättegången.

Karin Thurfjell, TT

ARTIKELN HANDLAR OM