Han mördade kallblodigt en familj

Dömdes till livstids fängelse

NYHETER

Juha Valjakkala mördade tre personer i Åmsele 1988. Offren var en man och en kvinna och deras 15-åriga son.

Trippelmordet i Åmsele är ett av de genom tiderna mest uppmärksammade kriminalfallen i Sverige.

Foto: CLAUS BJÖRN LARSEN
Juha Valjakkala greps i Danmark 1988.

Det började med en misslyckad cykelstöld. Juha Valjakkala och hans dåvarande flickvän stal en cykel för att ta sig till sin bil.

Men sonen i familjen såg hur paret stal cykeln och berättade det för sin pappa. Tillsammans tog de upp jakten på Juha och flickvännen.

Det slutade med att familjen mördades brutalt på byns kyrkogård. Mannen och sonen sköts ihjäl. Kvinan hörde skotten och blev oroad. Hon knivskars till döds i en skog i närheten.

– Jag blev förbannad på att det kom mer och mer människor. Fler vittnen att tysta. Det var tur att det inte kom fler, har Valjakkala sagt i TV3:s program Ondska.

Har avtjänat 18 år

Valjakkala och hans dåvarande flickvän greps efter en vecka i Danmark. Valjakkala dömdes till livstids fängelse utvisning. Han har i dag avtjänat 18 år. Under dessa år har han flera gånger rymt från fängelset där han avtjänar sitt straff och har då passat på att begå nya brott.

Hans dåvarande flickvän dömdes till två års fängelse för grov misshandel.

Juha Valjakkala heter idag Nikita Joakim Fouganthine. Han har hittills avtjänat snart 18 år av sitt livstidsstraff.

– Jag har haft tid nog att bearbeta det jag gjort. Man glömmer det aldrig, det är en sak som är säker. Men åldern förändrar allt och alla, säger han till TV3.

Ansökte om nåd

Han ansökte nyligen om nåd i Finland.

Det väckte stor uppmärksamhet i Sverige när Högsta domstolen i Finland i oktober förklarade att Valjakkala kan benådas.

Avgörandet gick dock vidare till president Tarja Halonen som ännu inte avgjort saken. Valjakkalas tidigare nådeansökningar har alltid avslagits av presidenten.

Justitieminister Beatrice Ask upprördes över den finländska domstolens beslut, särskilt som Valjakkala rymt flera gånger och begått nya brott

Den finländska proceduren med benådning fungerar i princip som det svenska. I Finland kan presidenten, och numera även Helsingfors hovrätt, omvandla livstidsstraff. I Sverige fattas beslutet av antingen Örebro tingsrätt eller regeringen. I Sverige kan en livstidsfånge inte friges förrän efter tidigast 18 år.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Susanna Vidlund, TT

ARTIKELN HANDLAR OM