Reporter kan ha förgiftats med polonium 210

Totalt testas åtta personer för det radioaktiva ämnet

1 av 3 | Foto: MIRRORPIX
TESTAS Journalisten Graham Brough skakade hand med den italienske professorn Mario Scaramella. Därför kan han nu vara smittad med det radioaktiva ämnet polonium 210. Scaramella träffade den ryske ex-spionen Alexander Litvinenko strax innan denne avled av det radioaktiva giftet.
NYHETER

En handskakning kan ha räckt.

Nu testas brittiska journalisten Graham Brough för möjlig radioaktiv förgiftning.

– I går gick jag med i Storbritanniens mest oönskade sällskap - de som kan ha smittats av det radioaktiva gift som dödade den ryske ex-spionen Alexander Litvinenko, skriver Graham i tidningen The Mirror.

Totalt misstänks nu åtta personer ha fått i sig det radioaktiva ämnet, uppger Sky News.

I fredags stod det klart att Alexander Litvinenko dog efter att ha fått i sig det radioaktiva ämnet polonium 210.

Sedan dess har spår av det dödliga medlet hittats på flera platser där Litvinenko befunnit sig. Däribland sushirestaurangen och hotellet han besökte den 1 november, samma dag han insjuknade.

Nu uppger Sky News att åtta andra personer testas för det radioaktiva ämnet. Personerna ska antingen ha varit i personlig kontakt med Litvinenko eller besökt någon av platserna där han befann sig dagen då han insjuknade. En av dem är The Mirrors reporter Graham Brough. I dag skriver han själv om den skakande upplevelsen i tidningen.

Ångestfyllda dagar

– Undersökningen på ett sjukhus centralt i London och som jag blivit ombedd att inte namnge bestod av en serie av fysiska tester liksom andnings- och blodprov. Nu måste jag vänta några ångestfyllda dagar innan jag får resultaten, skriver Brough.

Bakom Broughs misstankar om en möjlig förgiftning ligger ett möte med den italienske professorn Mario Scaramella i Neapel förra veckan. Scaramella var den person som den nu döde Alexander Litvinenko träffade på den numera världsberömda sushirestaurangen Itsu i London. Med sig ska han ha haft en lista på personer som den ryska säkerhetstjänsten FSB vill se döda.

Skakade hand

Under stort hemlighetsmakeri träffade Graham Brough Scaramella i Neapel, skakade hans hand, gjorde en intervju - och återvände hem.

Väl hemma intresserade sig sjukvården för mötet i Italien.

– De ställde en rad frågor och tog sedan fasta på det faktum att Scaramellas handflata var lite fuktig när vi skakade hand.

Polonium 210 kan inte överföras via hudkontakt men kan vara dödligt om man sväljer det, andas in det eller får in det i kroppen via ett öppet sår.

Enligt Sky News testas nu även Mario Scaramella för eventuell förgiftning. Han ska befinna sig i Londontrakten för att förhöras av polisens utredare.

Läs också:

Johanna Melén