”Giftet kommer knappast från Ryssland”

Så skriver ryska tidningar om det mystiska dödsfallet

NYHETER

I dag landar utredare från Scotland Yard i Moskva för att hålla förhör om det mystiska dödsfallet i London.

Det skriver den ryska tidningen Rossijskaja gazeta.

Rysk press intresserar sig även för det ämne som ex-spionen hade i kroppen - polonium 210.

Aftonbladet.se har läst ryska tidningar och konstaterar att intresset för Aleksander Litvinenkos död är stort.

Kommersant

Tidningen följer noggrant alla turer i utredningen kring Alexander Litvinenkos död. Bland annat noterar man att den ryska ambassadören i Storbritannien har kallats till utrikesdepartementet och där uppmanats att vidarebefordra hem att den ryska makten ”måste vara beredda att bistå med all nödvändig hjälp till utredningen.”

Kommersant skriver också om att polisen förhört två andra exilryssar, affärsmannen och den förre oligarken Boris Berezovskij och Aleks Goldfarb, chef för fonden för medborgerliga friheter. Det radioaktiva ämnet polonium 210 har upptäckts på Berezovskijs Londonkontor och Litvinenko, som var nära vän till Berezovskij besökte kontoret samma dag som han tros ha blivit förgiftad. Enligt Aleks Goldfarb är brittisk polis intresserad av ”dissidenten” Litvinenko.

– De intresserar sig för den politiska kontexten i den här historien, säger Goldfarb, enligt Kommersant. Goldfarb uppger att polisen har fattat intresse för det uttalande som Litvinenko gjorde strax före sin död och där han anklagade ryska säkerhetstjänsten och president Putin för att ha förgiftat honom.

Tidningen Kommersant ägdes tidigare av Boris Berezovskij.

Izvestija

I tidningen skriver Maksim Sokolov om det journalistiska drevet som redan från början har pekat ut de skyldiga i förgiftningshistorien: president Vladimir Putin och säkerhetstjänsten FSB. Sokolov jämför med förkrigsjournalistiken där fienden beskrevs i svart, bara i svart. FSB målas, enligt Sokolov, upp som en kriminell organisation och i Kreml sitter en likaså brottslig regering. Och enligt Sokolov har drevet som just nu pågår inte speciellt mycket med ex-spionen Aleksander Litvinenkos död att göra. Sokolov är rädd för att den svart-vita rapporteringen kommer att sluta på ett olyckligt sätt.

Moskovskij Komsomolets

Med rubriken ”Pressen pressar Ryssland” vinklar MK dagens rapportering på vad europeiska tidningar skriver om fallet. Och det är ingen positiv läsning. MK citerar The Guardians rubrik ”Triumf för våldet, korruptionen och bristerna i Putins Ryssland.” MK noterar att vissa tidningar inte bara pekar ut Putin utan också affärsmannen Boris Berezovskij som även i rysk press har pekats ut som inblandad i Aleksander Litvinenkos död.

Tidningen har även en lång artikel om det radioaktiva äment polonium 210. Vem som upptäckte det, hur det tillverkas och hur det påverkar människokroppen. Man har också talat med en expert som säger att polonium i själva verket är ganska enkelt att få tag i. Det säljs bland annat på internet. MK noterar att läkarna i London inte slagit fast att det var av just polonium som Aleksander Litvinenko dog. En teori är att Litvinenko redan var dödligt sjuk och att han själv tog polonium för att svärta ner den ryska regimen som han avskydde.

Rossijskaja gazeta ägnar också stort utrymme åt polonium 210. Man har talat med kemiprofessor Lev Federev som menar att det radioaktiva ämnet knappast kan ha kommit från Ryssland eftersom det krävs ”färskt” gift för att döda någon.

Rossijskaja gazeta förundras över att man i London har sammankallat den extraordinära kommittén Kobra som består av företrädare för landets högsta ledning och säkerhetstjänsten. Senast som Kobra sammankallades var i samband med bombdåden i London sommaren 2005 och i augusti i år då planer på nya terrordåd avslöjades.

Varför gör man detta i samband med en före detta underlöjtnants död? undrar tidningen.

Rossijskaja gazeta noterar att i dag landar företrädare för Scotland Yard i Moskva för att hålla förhör med de två ryssar som Litvinenko mötte i London den 1 november. En av dem är Litvinenkos vän och tidigare kollega Andrej Lugovoj och en icke namngiven person. Man noterar att den brittiska polisen fortfarande mest är inne på det ”ryska spåret” där misstankarna riktas mot säkerhetstjänsten FSB.

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM