Nio dagar kvar till uppskjutningen

Så blir ”vardagen i rymden” för Christer Fuglesang

Foto: Christer Ivarsson/AftonBlAdEt
Bye bye Om nio dagar är det dags. Då lyfter svensken Christer Fuglesang från Cape Canerval mot rymdstationen ISS.
NYHETER

Nio dagar kvar.

Sedan tar vardagen vid för Christer Fuglesang.

Om man nu kan kalla livet på en rymdstation i omloppsbana för vardag.

Snarare är det ju i själva verket en på alla sätt extrem situation, och något som svenske astronauten och kosmonauten Christer Fugelsang, 49, strävat efter i många, långa år.

Om drygt nio dagar är det dags.

Direktsänd uppskjutning

12 dagar ska Christer vara ute i rymden och schemat är minutiöst planererat. Efter den drygt åtta minuter långa uppskjutningen – som direktsänds i svensk tv – tar svensken en av huvudrollerna i den sex män och kvinnor starka besättningen. Christer ska bland annat, tillsammans med astronautkollegan Robert ”Beamer” Curbeam göra två rymdpromenader.

Han kommer också att genomföra en rad experiment och underhåll på den ständigt växande internationella rymdstationen ISS.

16 soluppgångar per dag

Livet på ISS är bland annat på grund av den ständiga tyngdlösheten annorlunda allt annat. En annan faktor som inverkar är tidsrytmen. Det tar 90 minuter för rymdstationen att åka runt jorden, och på de 24 timmar som normalt sett utgör ett dygn kan astronauterna se inte mindre än 16 soluppgångar.

För att ändå normalisera förhållanden är astronauternas dagar schemalagda. Åtta timmars arbete på vardagarna och fyra timmar på lördagen. Söndagar är de hellediga och ägnar sig åt vila och fysiska träning - som man aldrig får slarva med.

Förtvinar

I tyngdlöst tillstånd utsätts inte musklerna för de ständiga påfrestningarna som i gravitation. Det innebär att musklerna förtvinar och försvinner om de inte tränas.

För att sköta träningen i tyngdlöst tillstånd har astronauterna särskilda redskap, ett nytt sådant träningsredskap har konstruerats av svensken Per Tesch på Karolinska institutet och ska skickas med på resan till ISS.

Våtservettdusch

Under en vanlig dusch på jorden gör Christer Fuglesang som alla andra i västvärlden av med cirka 50 liter vatten. I rymden är det en lyx man inte har råd att ta sig.

All avancerad personlig hygien sköts med våtservetter och vattenåtgång hålls till ett minimum – högst fyra liter får gå åt till en ”dusch”.

Det vatten som trots allt förbrukas renas i ett särskilt reningsverk och återanvänds.

Tanken är också att man i framtiden ska kunna använda sådana här rymdvattenverk på jorden i länder med vattenbrist.

Barn, se hit!

Fuglesangs schema - dag för dag:

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM