15-åring tvångsvårdas för datorspelsmissbruk

Unik dom i länsrätten

NYHETER

Datorspelandet tog över 15-åringens liv.

Han sov inte och gick inte till skolan.

Nu har pojken omhändertagits enligt lagen om vård av unga.

– Föräldrar måste lära sig att sätta gränser, säger Mikael Ericsson på företaget NoGame som hjälper människor med spelberoende.

Domen från länsrätten i Dalsland är unik.

Enligt Mikael Ericsson har det aldrig tidigare hänt att ett barn tvångsomhändertagits för sitt datorspelsmissbruk.

– De som hamnar i problemet behöver hjälp, annars slutar det som för den här killen, säger Mikael Ericsson till aftonbladet.se.

Isolerade sig

Den 15-åriga pojken har nu placerats på ett behandlingshem för ungdomar. I länsrättens dom framgår hur datorspelandet tog över pojkens liv. Han slutade gå till skolan, han isolerade sig på sitt rum och hela nätterna satt han vaken vid datorn. Enligt nyhetssajten ttela.se har spelandet pågått under flera år. När föräldrarna försökte sätta gränser blev sonen aggressiv. Till slut kom kommunen i Dalsland fram till att det var nödvändigt att tvångsomhänderta 15-åringen.

Oroliga föräldrar

Företaget NoGame startade för att hjälpa människor som missbrukade pengaspel. Men snart ökade samtalen från oroliga föräldrar och nu arbetar man även med barns spelmissbruk.

– Många föräldrar är dåliga på att se problemet. Många säger att ”mitt barn har inga problem, det här är något som drabbar andra”, säger företagets vd Mikael Ericsson.

Vad ska man som förälder göra om barnen spelar för mycket?

– Det viktigaste är att sätta gränser. Man måste förklara att ”nu får du sitta här i två timmar och spela efter att du gjort dina läxor.” Sedan säger du att ”nu är det en halvtimme kvar, nu är det tio minuter kvar.” Sedan ska man sätta sig bredvid barnet och släcka ned datorn.

– Det är viktigt att hålla på det man har sagt. Det får heller inte bli en vana att sätta barnet framför datorn för att själv få vara i fred.

Länsrättens dom

SÅ HÄR GÖR DU...

...?om du tror att ditt barn blivit internet- eller datorspelsberoende – kolla efter det här:

SÅ HÄR GÖR DU...

?för att hindra barnen från att bli missbrukare:

SÅ HÄR GÖR DU...

?för att ditt barn ska bli fritt från beroendet:

Johanna Melén