16-årig pojke skjuten i Malmö

Träffades i huvudet på väg från fotbollsträningen

NYHETER

Först trodde man att pojken skadat sig när han körde omkull på cykeln.

Senare visade det sig att hade blivit skjuten.

- Han är träffad i pannan, nacken och axeln, säger C-G Gunnarsson, inre befäl Malmöpolisen.

Foto: JENS C HILNER/ photomedia
Polisens tekniker vid den skjutne 16-åringens cykel.

Pojken var på väg från fotbollsträningen när han sköts ner. Han hittades blödande på Holmastigen i Malmö vid 19.30-tiden.

I ambulansen upptäcktes vad som först troddes vara sticksår – när de röntgades visade det sig vara skottskador. Kulor hittades i kroppen.

- Han är träffad av ett antal skott, varav ett i huvudet, säger Hans Nilsson vid Skånepolisens ledningscentral till aftonbladet.se.

Kula kvar i skallen

Vad slags vapen kulorna kommer från kan inte slås fast innan polisens tekniker granskat dem.

– Det är förmodligen fråga om ett lätt vapen, kanske ett luftvapen, säger inre befälet vid kriminaljouren Claes-Göran Gunnarsson till TT.

Sjukhuset opererade pojken under natten till onsdagen för skador från kulor som träffat honom i huvudet, en axel och i nacken. Under natten flyttades 16-åringen till Lund och neurokirurgen på Universitetssjukhuset och genomgick på onsdagseftermiddagen en svår operation.

Läkarna skulle då ta bort en kula som gått in genom pannbenet och fastnat i pojkens hjärna. I en kommuniké från sjukhuset understryks att operationen är komplicerad. Utgången betecknas därför som oviss.

- I nuläget plockas benbitar bort från ett sår i pannan för att undvika infektioner. Kulan som befinner sig i skallen sitter för djupt så den låter läkarna vara kvar, säger Per Längby pressansvarig på Universitetssjukhuset i Lund.

Misstänker mordförsök

Någon förklaring till beskjutningen hade inte Gunnarsson fortfarande inte. Överfallet verkade inte ha något samband med gängbråk i Malmö.

Polisen höll ett kort förhör med pojken på tisdagskvällen.

– Han berättade att han slagits omkull av något, sedan svartnade det och han minns inte mer.

Polisen utreder händelsen som ett mordförsök.

– Man tycker att något borde hört något men inget vittne har kontaktat oss än, säger Gunnarsson som medger att det inte kan ha blivit några kraftiga smällar om kulorna kommit från ett luftvapen.

Enligt Hans Olsson vid Malmöpolisen är det inte känt att pojken eller hans familj skulle ha några fiender och pojken själv är inte känd av polisen sedan tidigare.

Daniel Wiklander, TT , Annsofie Näslund, Titti Jersler