Juha: Jag har haft sju fruar

Då var han deras hjälte – nu skyddas kvinnorna av polisen

1 av 3 | Foto: stenssons bilder
FÖRSTA KÄRLEKEN Marita Routalammi följde Juha på mordturnén i Sverige 1988. Men han krävde lydnad och hotade att döda hennes kaniner.
NYHETER

En kallblodig, känslokall mördare.

Och – en charmig, populär kvinnokarl.

Juha Valjakkala påstår att han varit gift sju gånger.

– I Finland kan man inte få obevakat besök i fängelset om man inte är gift, säger han.

Nu får kvinnorna polisskydd.

Redan före rättegången efter morden i Åmsele 1988 började friarbreven strömma in till mannen som sagt att han ville bli Nordens farligaste brottsling.

Det axellånga håret, ringen i örat, den trotsiga uppsynen – allt tycktes väcka varma känslor hos många kvinnor.

Till Juha Valjakkalas försvarsadvokat Pelle Svenssons kontor kom också paket med kläder och mat till den unge mördaren.

– For han illa, blev han slagen av polisen, hade han magrat? Frågorna från tonårsflickorna vällde in, säger Pelle Svensson till Aftonbladet.

Första kärleken: Marita

Den första kärleken var medbrottslingen Marita Routalammi, som när morden utfördes var 22 år. I juli 1988 var hon och Juha Valjakkala det mest eftersökta paret i hela Europa. Jakten pågick i en vecka, Juha och Marita tog sig fram med stulna bilar som byttes ut efter vägen. Till slut greps de på järnvägsstationen i Odense i Danmark.

Marita Routalammi utmålades under rättegången som underordnad Juha i deras relation. Juha kallade sig själv för Il Capitano och när Marita visade tendenser att inte lyda honom, hotade han det käraste hon hade: hennes kaniner.

– Jag blev så tacksam när vi greps. Jag trodde att jag också skulle dö och visste att jag aldrig skulle ha vågat lämna honom själv. Inte efter det jag sett, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Juha Valjakkalas första fru träffade han 1987, ett år före händelserna i Åmsele. Hon heter Christina och har pluggat till journalist på journalisthögskolan i Göteborg.

Svenska Christina

– Det blev ingenting den gången, men efter att Juha hade fått sin dom och flyttades till fängelse i Finland började vi sällskapa. Vi förlovade oss snabbt och gifte oss 1991, i fängelset, säger Christina i en intervju med tidningen Rikoslehti.

Christina och Juha var gifta i fem år och kunde före Juhas första rymning, 1994, umgås ganska frekvent, trots att han satt inlåst.

Juha fick och får fortfarande hela tiden kärleksbrev till fängelset, många från kvinnor som erbjuder giftermål på stående fot.

Kortvarigt äktenskap

Nästa kvinna i hans liv träffade han i fängelset. Jaana Suomolainen avtjänade ett fängelsestraff när hon blev förälskad i Valjakkala.

Men äktenskapet blev kortvarigt och nästa kvinna i ordningen blev återigen en svenska.

Kvinnan, som i dag är i 40-årsåldern, kommer från en mellanstor stad i Västsverige.

Troligen inleddes deras romans med att

hon skickade kärleksbrev till Juha Valjakkala.

Mördaren och den svenska kvinnan gifte sig den 26 november 1999 och skilde sig igen 20 april 2000. I samband med bröllopet bytte Juha namn till Nikita Joakim Foughantine.

Charmig och belevad mot kvinnor

– Det blev mycket uppståndelse om det i familjen och numera har jag inte så mycket kontakt med henne, säger kvinnans syster till Aftonbladet.

Juha Valjakkala beskrivs som mycket intelligent med en stor förmåga att vinna förtroende hos framför allt de kvinnor som han möter.

Lika rå och brutal som han var mot sina offer, lika charmigt och belevat kan han bete sig mot kvinnor som intresserar honom.

Minna Huttunen dömdes till fem års fängelse efter att på ett mycket utstuderat sätt ha torterat en man till döds i byn Polvijärvi, Finland. Hon och Juha jobbade sida vid sida i tvätteriet på Pyhäsefängelset i Karelen i östra Finland.

Minna Huttunen var då 25 och Juha Valjakkala hade hunnit fylla 36.

– En dag kom arbetsledaren fram till mig tillsammans med en vacker ung kvinna och bad mig lära henne att använda maskinen, har Juha Valjakkala tidigare sagt om deras första möte.

Permissioner tillsammans

De gifte sig i maj 2001 och fick efter ett tag börja åka på gemensamma permissioner tillsammans. Dessa använde de bland annat till att umgås med Minnas familj.

– De drogs till varandra första gången de träffades. Hon var lycklig, jag var emot det. Vem vill att ens syster ska vara tillsammans med en mördare? sa Minnas bror Tero till Aftonbladet något år efter bröllopet.

Inga besök för ogifta

De hann med tre stycken permissioner innan de åkte på en fjärde den 4 maj 2002. De kom inte tillbaka.

Rikslarm gick ut och efter en omfattande polisinsats som pågick i tre dagar, greps paret på en strand i Långträsk utanför Piteå. De hade precis badat.

Efter Minna påstår sig Juha ha haft tre fruar till. Det sa han till journalisten Jenny Gourman, som träffade honom nyligen.

– Han säger att han har haft sju fruar, berättar hon för Aftonbladet.

I intervjun berättar Juha varför han har haft så många äktenskap.

”Tur att inte fler kom förbi”

– I Finland kan man inte få obevakat besök av sin flickvän om man inte är gift. Därför måste man gifta sig, säger han.

Han säger också i intervjun att han aldrig kommer att glömma morddagen.

– Jag var inte på bra humör överhuvudtaget. Jag var mer känslokall än vanligt.

–?Det var ett kallblodigt mord och det var bara en jävla tur att det inte kom förbi fler människor.

Trippelmördarens kvinnor

Emma Löfgren