Färgstarkt med par i M i s-ledningen

1 av 3 | Foto: Getty Images
Par 1 Tord grip och Svennis.
NYHETER

Ett drömlag som golvar väljarna. Eller en ledning som inte funkar i praktiken.

En sak är säker. Med Mona Sahlin OCH Margot Wallström i ledningen skulle socialdemokraterna märkas.

Förra förskoleministern Lena Hallengren, s, som också sitter i partistyrelsen, lanserar en överraskande lösning på socialdemokraternas ledningsproblem.

Margot reser och pratar

Hon vill ha två färgstarka personer i toppen. EU-kommissionären Margot Wallström, 52, som det främsta ansiktet utåt, den som reser runt och pratat med väljarna.

Och förra statsrådet Mona Sahlin, 49, som partiets ledare i riksdagen.

Om socialdemokraterna vill hamna i fokus är det ett drömlag. Margot Wallström har efter sju år i den europeiska toppolitiken stjärnglans. Dessutom är hon en erkänt bra lyssnare – och kan kommunicera.

Mona talar begripligt

Mona Sahlin har kanske inte samma stjärnstatus. Men även hon kan tala så att folk både begriper och lyssnar. Med henne i talarstolen skulle statsminister Fredrik Reinfeldt (m) få en match.

Fördelarna med Lena Hallengrens förslag är ganska uppenbara.

Varken Mona Sahlin eller Margot Wallström trycker i hörnen. De står mitt i strålkastarljuset – och skulle sätta sitt parti i centrum för debatten. Det är en bristvara i opposition.

Ett samspelt team. Sahlin och Wallström är nära vänner sedan länge och kallades som unga för ”Sotlugg och Linlugg”. De står också varandra nära politiskt.

Att ensam slippa hela ansvaret kan dessutom vara ett sätt att locka Margot Wallström att ta det tunga uppdraget som partiledare. Hittills har hon sagt blankt nej.

Båda har lång erfarenhet och kompetens för uppdragen.

Men det finns också nackdelar med förslaget.

– Socialdemokraternas vänsterfalang, som vill ha Carin Jämtin, kan känna sig svikna. De får ingen i den absoluta toppen.

– Delat ledarskap kan vara besvärligt. I norska arbeiderpartiet avskaffades det. Samordningsproblemen mellan statsministerkandidaten Jens Stoltenberg och partiledaren Thorbjørn Jagland var övermäktiga.

Om två veckor ska alla som har synpunkter ha lämnat dem till valberedningen under ledning av förra statsrådet Lena Hjelm-Wallén. Lena Hallengrens förslag ruskar om debatten. Har hon hittat den optimala lösningen?