Linda levde i en egen fantasivärld

NYHETER

Hon ville bli sedd och bekräftad. Så hon hittade på att hon blivit våldtagen.

– Att det blev Anders var en ren slump, säger Linda, 25.

Hon slingrar sina smala fingrar om varandra. Det är en liten, späd tjej med ljust hår i tofs som har svårt att förklara för tingsrätten varför hon ljög om att Anders våldtagit henne.

– Det hade kunnat vara vem som helst. Jag mådde dåligt och ville ha uppmärksamhet så jag drog till med något.

Nu blev det Anders. Killen hon hyrt lägenhet av en sommar. Som hon träffat fem gånger. När han var där för att hämta post och hyra. Inte mer.

Den 26 februari i år gick hon till polisen och anmälde att hon blivit våldtagen några dagar tidigare.

– Jag levde i en fantasivärld. Tyvärr var det Anders som fick ta smällen. Jag har inget emot honom, jag har inga känslor för honom alls.

Ett rop på hjälp

I polisförhör beskriver hon i detalj hur våldtäkten gått till. Hur han dragit av henne byxor och trosor, hållit fast hennes armar, tilltvingat sig samlag. Allt var lögn.

– Jag tänkte mig inte för, det var ett rop på hjälp. Jag kände ingen mening med livet och ville att någon skulle tycka synd om mig.

Under nio dagar var Anders misstänkt. Först när han kunde styrka att han inte varit i Stockholm den dagen vändes våldtäktsmålet till ett mål om falsk anklagelse. Nu stod Linda åtalad.

Hon har tidigare dömts till skyddstillsyn för stöld och bedrägligt uppträdande på sin dåvarande arbetsplats, ett vårdhem. Hon berättar att hon i perioder mått dåligt, gått på antidepressiva och varit inlagd på sjukhus.

Först nu i november, strax före rättegången, erkände hon lögnen.

– Jag inser verkligen att det håller på att gå jättesnett för mig. Jag är jätteledsen för att Anders råkade ut för mig.

Mådde bara sämre

I backspegeln har hon svårt att förstå lögnen. Det handlade inte om pengar, svartsjuka eller hämnd. Och hon blev inte lyckligare.

– Nej, jag mådde bara sämre. Men jag fick i alla fall uppmärksamhet en liten stund, säger Linda som egentligen heter något annat.

Därför anmäler hon en oskyldig

ARTIKELN HANDLAR OM