Anders miste jobbet och tilliten till människor

NYHETER

Anders miste jobbet och tilliten till människor

Anders hyrde ut sin lägenhet till Linda.

Sju månader senare anmälde hon honom för våldtäkt.

– Jag litar inte på någon längre, säger Anders

Han är lång och smal, ser yngre ut än sina 28, klädd i jeans och mörkblå munkjacka. Han minns tydligt marsdagen när polisen berättade att han var misstänkt för våldtäkt.

– Det var som en blixt från en klar himmel. Helt overkligt.

I chocktillstånd började Anders rota fram bevis och alibi för att styrka att han inte ens var i Stockholm den dagen.

Samtidigt mådde han jättedåligt. Fick magkatarr och hjärtklappning och svåra sömnstörningar. Ringde ambulans en natt för att han inte kunde andas.

Fästmön började tvivla

Polisen startade en omfattande utredning och började ringa arbetsgivare och familj. Händelsen ledde till att han miste jobbet som ingenjör på ett stort industriföretag.

Och nära nog även flickvännen.

– Till och med mina närmaste vänner och fästmön tvivlade i början. Det är ju så absurt att någon skulle ljuga om en våldtäkt.

I dag jobbar han som vårdbiträde och har fortfarande svårt att sova. Tilliten till andra är helt borta.

– Jag jobbar med nästan bara kvinnor men jag pratar aldrig med dem, äter aldrig lunch med dem. Jag vågar inte lära känna nya människor.

Allt började med han satte upp en lapp om rum att hyra på universitetet förra sommaren. Vad som sedan utspelade sig liknar han vid en obehaglig film.

– Linda var den enda som ringde på annonsen. Redan från början tyckte min fästmö att hon verkade vara en person som inte visste gränser. Det var något obehagligt med henne.

Det var små saker. Som att någon vänt fotot på flickvännen på kylskåpet upp och ner. Och större saker. Som att någon skurit sönder däcken på hans bil.

”En mytoman”

Efter tre månader sa han upp kontraktet. Då skickade Linda ett sms: ”Vem vet, vi kanske blir värsta paret efter det här.”

Han såg aldrig Linda mer men i mars i år delgavs han misstanke om våldtäkt som skulle ha hänt en dryg vecka tidigare.

– Det är tragiskt när kvinnor ljuger. Det drabbar ju alla andra som faktiskt blivit våldtagna. Jag har flera tjejkompisar som drabbats.

Hur känner du inför Linda i dag?

– Jag har nog stängt av för att inte få ett psykbryt. Försökt vara samlad och klara rättegången. Jag är inte den som går runt och hatar personer, men det är svårt. Jag råkade ju ut för en mytoman.

Han har begärt 25 000 kronor i skadestånd.

– Det täcker inte mitt lidande men är ändå ett slags upprättelse, säger Anders som egentligen heter något annat.

Jessica Ritzén