Fler inbrott i lägenheter

Samtidigt minskar villainbrotten

NYHETER

De senaste fem åren har lägenhetsinbrotten ökat med 20 procent. Samtidigt minskar villainbrotten.

Skälet till det minskade gapet tros vara att villaägarnas skydd mot inbrott avskräcker tjuvarna som då väljer att länsa lägenheter istället.

Historiskt har villainbrotten varit många fler än lägenhetsinbrotten. Men de senaste åren har gapet minskat. Villainbrotten har minskat med 25 procent de senaste fem åren. På samma tid har villainbrotten ökat med 20 procent, visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet.

En klassfråga

Villaägarna har blivit så bra på att skydda sig mot inbrott att tjuvarna ofta istället väljer att bryta sig in i lägenheter, rapporterar Ekot.

Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, är problemet en typisk klassfråga.

– Människor som har olika typer av andra problem, till exempel ekonomiska och sociala problem, har inte utrymme att satsa på olika typer av brottsåtgärder. Riktigt förmögna människor kan ju anlita olika typer av företag som ger dem säkerhet mot betalning. Det kan förstås inte fattiga göra, säger Jerzy Sarnecki till Ekot.

Men även om antalet villainbrott är rekordlågt är de fortfarande fler än lägenhetsinbrotten. Färska siffror från Brottsförebyggande rådet visar att antalet inbrott i villor i år är cirka 7 500. Lägenhetsinbrotten ökar däremot till 6 500 i år.

Läs mer:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM