Sjuk Castro missade sin egen födelsedagsgala

NYHETER

Den kubanske ledaren Fidel Castros hälsa ifrågasätts igen, sedan han avstått från att delta i en stor gala i Havanna som inledde firandet av hans 80-årsdag.

Castros födelsedag var egentligen den 13 augusti men han sköt upp festligheterna eftersom han blev sjuk och måste opereras akut. Sedan slutet av juli styr brodern Raul Kuba, och många frågar sig om Fidel kommer tillbaka.

I tisdags kväll skulle han ha närvarat på galan med tusentals dignitärer och anhängare på Karl Marx-teatern i Havanna. I stället lästes ett brev upp där Castro beklagade att han inte kunde delta.

”Jag är inte frisk nog, enligt mina läkare, att delta i ett så stort evenemang, så jag bestämde mig för att tala med er på det här sättet”.

Kan vara cancer

På lördag planeras den första militärparaden i Kuba på årtionden, och den stora frågan är nu huruvida Fidel Castro kommer att dyka upp där i sin olivgröna uniform eller ej.

Kubanska myndigheter har inte avslöjat exakt vad den åldrande ledaren lider av. Enligt amerikanska medier kan det handla om långt gången cancer.

TT