Krogen erkänner: det var diskriminering

Skulle upp i rätten idag - erkänner istället

NYHETER

Nu erkänner nattklubben Honey i Göteborg diskriminering av sex studenter 2004. Krogen ville helt enkelt inte släppa in dem eftersom de var mörkhyade.

Foto: Peter Wixtröm
Sex personer nekades inträde på krogen på grund av sin hudfärg.

Det var i november för två år sedan som 12 studenter, sex med helsvenskt utseende och sex mörkhyade, bestämde sig för att testa de Göteborgska krogköerna. Med sig hade de en filmkamera.

”Otroligt bra”

Resultatet var nedslående. På filmen syntes tydligt hur de sex ljusa killarna blev insläppta på krogen på Vasagatan medan de sex mörkhyade nekades inträde. Fram tills nu har nattklubben hävdat att det helt plötsligt blivit fullt efter att de sex ljusa killarna gått in. Men nu ändrar sig Honey alltså.

– Otroligt bra. Det är ansvarsfullt av Honey att de medger att de diskriminerat oss och inte gömmer sig bakom dörrvakten, säger Homan Hamzeh, en av studenterna som inte fick komma in, till Göteborgs-Posten.

Honey stämdes av Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, som krävde 150 000 kronor i skadestånd till var och en av de sex männen. Men det orimligt, hävdar nattklubbens advokat som tycker att 15 000 kronor per person är acceptabelt.

Tre diskrimineringsfall mot Honey

Sammanlagt pågår tre ärenden där Honey misstänks för diskriminering. Tidigare dömdes klubben att betala 40 000 kronor i skadestånd till en annan man med utländsk härkomst, en dom som både Honey och DO har överklagat till hovrätten. Dessutom har en dörrvakt anmälts för olaga diskriminering.

– Vakten är i en svår situation. Samtidigt är han fel person att lägga fokus på, säger Homan Hamzeh.

Läs också

Eric Thorsson