”Vi uppskattar om allmänheten hjälper oss”

Rikskriminalen efterlyser tips om förrymde Juha Valjakkala

NYHETER

Ett stort polisuppbåd jagade vid 13-tiden i dag en bil där man misstänkte att Juha Valjakkala färdades.

Men spåret ledde fel.

Den förrymde trippelmördaren är fortsatt försvunnen.

– Vi uppskattar om allmänheten hjälper oss och har tips, säger Varg Gyllander vid Rikskriminalpolisen till aftonbladet.se.

Under hela natten har personal på Rikskriminalen samlat in och analyserat information om Juha Valjakkalas kopplingar till Sverige.

– Om vi får en indikation om att han är på väg hit så måste vi vara beredda, säger Varg Gyllander, presstalesman vid Rikskriminalpolisen.

Under natten har man fått in en del tips från allmänheten. I går kväll uppmärksammade personalen på tåget från Östersund till Stockholm en finsktalande, bråkig man som hade klivit på tåget i Gävle. En tågvärd tipsade polisen, men hos Rikskriminalen har man i dag ingen information om tipset.

Vid 13-tiden i dag fick Umeåpolisen in ett tips om en finskregistrerad bil som körde ovanligt fort på E4:an mellan Umeå och Robertsfors. Totalt fem polispatruller sattes in i jakten. men när man fick stopp på bilen fanns ingen förrymd fånge där.

Trodde ni att det var Juha Valjakkala?

– Eftersom läget är som det är får man inte lämna något åt slumpen. Att det var en finskregistrerad bil bidrog väl till misstankarna, säger Ann-Sofie Sundberg, vakthavande befäl vid Umeåpolisen till aftonbladet.se.

De personer som färdades i bilen är inte misstänkta för något brott.

Tips är välkomna

Ett tag funderade Rikskriminalen på att upprätta en särksild telefonlinje för allmänheten. Det har man nu beslutat att inte göra. Men tips från uppmärksamma personer är fortsatt välkomna.

– Vi uppskattar om allmänheten hjälper oss och har tips. Ser man något ska man ringa den lokala polisstationen.

Rikskriminalen har ett nära samarbete med polisen i Finland. Också där hör människor av sig.

Troligen i Finland

– Vi tittar på alla tips som vi får in, säger Kari Jalonen, utredningsledare vid finska Centralkriminalpolisen till aftonbladet.se.

Kan Juha ha lämnat Finland?

– Vi har ingen information om att han skulle vara utomlands eller är på väg dit. Troligen är han kvar i Finland, säger Jalonen.

Vad anser ni, är han farlig för allmänheten?

– Vi vet ju alla vad han har gjort. Han har mördat tre människor. Men vad jag förstått har hans uppförande i fängelset varit bra.

Inte heller svenska polisen kan ge ett säkert svar på frågan.

– Vi har ingen uppfattning om han är farlig eller inte. Men han har en våldsam historia, säger Varg Gyllander vid Rikskriminalen.

Efterlyst i Schengenländerna

Juha Valjakkala, 41, rymde från den öppna anstalten i finska Fredrikshamn vid 23-tiden i tisdags kväll. Först nästa dag upptäckte personalen att han var borta.

Sedan rymningen gäller ökad uppmärksamhet vid de svenska gränskontrollerna och Juha Valjakkala är även efterlyst i Schengenländerna.

Johanna Melén, Susanna Vidlund