Nyfunkishelvetet

NYHETER

Jag är tillräcklig medelklassig för att älska Eva och Pernilla. Men det är en kärlek som svalnat. Över ett halvsekel efter att Bruno Mathssons modernistiska möbelklassiker dök upp för att möblera svenska funkishem placerar nu alla vi välanpassade den tvångsmässigt i våra hem. De har blivit en del av nyfunkishelvetet. Det som en gång var ett revolutionärt estetiskt uppbrott har blivit reaktionärt arvegods. Det som en gång var just funktion och tanke- det har blivit yta.

Helsingborg, där några av landets snyggaste funkisbyggnader finns, är kanske det bästa exemplet. Där har 00-talets smakpolis byggt den nya strandsträckan i avskalat vitt och nyfunkis som kör över alla undantag. Historien borde ha lärt oss. Man ska alltid vara orolig för likriktning. Jag är väldigt glad att Malmö är så fult och spretigt och skitigt på sina håll.

Jag är helt enkelt glad att inte bo i Bruno Mathsson-staden realiserad, även om möblerna i sin samtid var helt kongeniala. Kolla in Mathssonsutställningen på Form/Design Center.

Johan Malmberg

Allt om Malmö

Tidigare krönikor:

När publiken stjäl showen

Otäck tidsvarp

LitteraturMalmö - en sjukdom

Fotografiinflationen

Mycket snack och lite verkstad

Mona Anka

Hallå, jag vill också vara med

"det estetiskta uppbrottet har blivit reaktionärt arvegods"

ARTIKELN HANDLAR OM