”Herr Gajdar har inte uttryckt några misstankar”

Misstänkt förgiftade ex-ministern tonar ned allvaret

NYHETER

Den förre ryske premiärministern Jegor Gajdar är på bättringsvägen.

Uppgifterna om att han skulle vara ännu ett offer i den senaste tidens förgiftningsskandal tonas nu ner.

– Herr Gajdar har inte uttryckt några misstankar eller någon oro för sin del, säger Irlands ambassadör i Moskva till nyhetsbyrån Ria-Novosti.

Foto: AP
Förre ryske premiärministern Jegor Gajdar säger att han känner sig ”som pånyttfödd”. Talet om förgiftning tror han inte på.

Jegor Gajdar insjuknade den 24 november under ett besök i Dublin - en dag efter den ryske ex-spionen Aleksander Litvinenkos död på ett sjukhus i London. Det stod snart klart att Litvinenko fått i sig av det radioaktiva ämnet polonium 210. Gajdars insjuknande kopplades genast samman till det misstänkta giftmordet eftersom även den förre ryske premiärministern har uttryckt kritik mot president Vladimir Putin.

Låg medvetslös

Jegor Gajdar låg under några timmar medvetslös och enligt hans vän, den förre ministern Anatolij Tjubajs, menade läkarna att det var ”osannolikt” att naturliga orsaker skulle ligga bakom Gajdars tillstånd.

Men väl hemma i Moskva tonas misstankarna ner.

På grund av den uppståndelse som fallet har väckt har den irländske Moskvaambassadören besökt Gajdar på sjukhuset där han nu vårdas.

Ingen slutlig diagnos

– Herr Gajdar har inte uttryckt några misstankar eller någon oro för sin egen del, säger ambassadören, enligt nyhetsbyrån Ria-Novosti.

Under dagen har även Gajdars dotter, Marija Gajdar besökt sin far på sjukhuset. Enligt radiostationen Echo Moskvy har hon uppgett att faderns tillstånd kan beskrivas som ”tillfredsställande”.

Även tidningen Financial Times, som först avslöjade Gajdars plötsliga insjuknande har talat med honom per telefon.

– Jag har drabbats av plötsliga problem med min hälsa den 24 november och för ett tag var mitt liv hotat. Det hotet har inte blivit verklighet. Efter några timmar hade situationen stabiliserats, säger Gajdar till tidningen.

Någon slutlig diagnos har ännu inte fastställts och läkarna utesluter fortfarande inte att Jegor Gajdar kan ha förgiftats.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM