”Ingen anledning kontakta läkare”

British Airways: Hälsorisken för passagerare låg

NYHETER

Hälsorisken för passagerare som flugit med planen bedöms vara så låg att det inte finns anledning att kontakta läkare, säger Fredrik Gustafsson, presskontakt för British Airways i Sverige.

– Vi har ett internationellt telefonnummer som man kan ringa om man har frågor.

Hur många passagerare som rest mellan Sverige och Storbritannien med de aktuella planen var inte klart vid 21-tiden på onsdagskvällen. Totalt beräknas cirka 30000 personer ha rest med dem mellan en rad europeiska destinationer under de fyra veckor som det radioaktiva ämnet misstänks ha funnits ombord.

Statens strålskyddsinstitut (SSI) har inte kontaktats med anledning av radioaktiviteten som uppmätts på de två flygplanen.

– Jag vet inte mer än vad jag har läst på text-tv. Vi har inte fått några yrkesmässiga förfrågningar, säger Ulrika Lyth, informationschef på SSI.

SSI har beredskap dygnet runt, men då flygplanen inte är kvar på svensk mark finns ingen anledning att agera. SSI kan inte heller ge några råd till dem som har rest med planen.

– Man måste först veta vad det är för radioaktivt ämne det rör sig om, säger Lyth.

Luftfartverket mäter inte

Luftfartsverket (LFV) kommer inte att mäta om det finns någon radioaktivitet kvar på Arlanda efter de bägge planen, i exempelvis soprum eller bagagehantering.

– Det blir i så fall Statens strålskyddsinstitut, om de gör en sådan bedömning. Men det har jag svårt att föreställa mig, säger Erik Söderberg, informationschef på LFV.

Ska informera parlamentet

Inrikesminister John Reid, som ledde ett möte med den brittiska regeringens katastrofkommitté Cobra på onsdagen, bekräftade att provtagning har inletts på två av planen och överenskommelser gjordes för att kunna ta prover på det tredje planet.

Reid ska informera parlamentet på torsdagen.

Litvinenko avled förra torsdagen av radioaktiv förgiftning. Påtagliga mängder av det radioaktiva ämnet polonium 210 hittades i hans kropp.

Mario Scaramella, en italienare som är expert på den nuvarande ryska underrättelsetjänsten FSB:s föregångare KGB, genomgår medicinska test under brittisk polisbevakning. Han är inte smittad, sade Scaramellas advokat på onsdagen.

Radioaktivitet uppmättes på den sushirestaurang där Litvinenko mötte Scaramella den 1 november. Spår har även hittats på många andra platser i London, däribland Litvinenkos hem, ett hotell som han besökt och den ryske mångmiljardären Boris Berezovskijs kontor.

TT