Döde exspionens kontakt reste med smittat plan

Träffade Litvinenko på insjukningsdagen

NYHETER

Moskva (TT)

En ryss som träffade Aleksandr Litvinenko samma dag som den avhoppade exspionen blev sjuk var ombord på ett British Airwaysplan som enligt preliminära undersökningsresultat visat sig bära spår av ett radioaktivt ämne.

Andrej Lugovoj säger till den ryska tidningen Kommersant att han flög från London till Moskva på ett av de ”smittade” planen den 3 november.

Planet är ett av dem som på flygbolagets hemsida sägs vara inblandat i undersökningen av Litvinenkos död.

Affärsmannen Lugovoj, en av två ryssar som träffade den nu döde exspionen den dag han blev sjuk, säger till tidningen att han inte har någonting med den misstänkta förgiftningen att göra och konstaterar att spår av radioaktivitet antagligen kan hittas på alla som kom i kontakt med Litvinenko. Lugovoj hade liksom Litvinenko tidigare tjänstgjort inom den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Söker passagerare

Små spår av ett radioaktivt ämne som sätts i samband med Litvinenkos död har hittats på två British Airwaysplanen. Flygbolaget söker nu kontakt med människor som flugit med planen, men säger samtidigt att hälsorisken för passagerarna bedöms vara så liten att det inte finns anledning att kontakta läkare.

Ett tredje plan av samma typ ska också undersökas. Det står i Moskva men ska flygas tillbaka till London.

Planen har också flugit tur och retur mellan London och Stockholm den 19, 22, 23 och 24 november.

Litvinenko avled förra torsdagen på ett Londonsjukhus av radioaktiv förgiftning. Påtagliga mängder av det radioaktiva ämnet polonium 210 hittades i hans kropp. Hans vänner anklagar Kreml för att ligga bakom förgiftningen.

Den dag Litvinenko blev sjuk träffade han Lugovoj och en annan ryss på ett hotell i London. Han besökte också en sushibar tillsammans med italienaren Mario Scaramella.

Ryss hälsoundersöks

Scaramella, som är expert på den nuvarande ryska underrättelsetjänsten FSB:s föregångare KGB, genomgår medicinska test under brittisk polisbevakning. Han är inte smittad, sade hans advokat på onsdagen.

Radioaktivitet uppmättes på sushirestaurangen. Spår har även hittats på många andra platser i London, däribland i Litvinenkos hem, på hotellet han besökte med ryssarna och på och den ryske mångmiljardären Boris Berezovskijs kontor.

TT