Spiongift på planen

2 000 svenskar har rest med de drabbade flygen

Foto: ROBIN NORDLUND
radioaktiva ämnen fanns ombord Scotland Yard stoppade i går tre plan från Arlanda sedan brittiska myndigheter upptäckt spår av ett radioaktivt ämne ombord på två av dem. Totalt har 2?000 svenskar rest med planen. ”Passagerarna bör uppsöka läkare”, säger Richard Goodfellow, talesman för British Airways.
NYHETER

LONDON.

Brittisk polis stoppade i går trafiken med tre plan från som flugit från Arlanda.

Där fanns spår av radioaktivitet.

Cirka 2 000 svenskar har rest med de drabbade planen.

– Passagerarna bör uppsöka läkare, säger Richard Goodfellow, talesman för British Airways.

Sverige hamnade i natt mitt i utredningen av den ryske exspionen Alexander Litvinenkos död.

Scotland Yards antiterroravdelning har beordrat British Airways att stoppa trafiken med tre flygplan som trafikerat sträckan Moskva–London. I två av planen finns spår av ett radioaktivt ämne. Det tredje planet som nu står parkerat i Moskva har inte testats ännu.

– Kontrollera om du rest med någon av flighterna. Riskerna för folks hälsa är låg. Men passagerarna bör uppsöka läkare och kolla upp eventuella hälsoproblem, säger Richard Goodfellow

Spår av radioaktivt gift

Alla tre planen har också flugit mellan Stockholm och Heathrow. Det handlar om tio flighter till och från Sverige med omkring 200 passagerare var.

British Airways uppskattar att cirka 2 000 svenskar rest med de drabbade planen.

– Berörda passagerare ska kontaktas. Det finns även en internationell hjälplinje dit man kan ringa om man har frågor, säger Fredrik Gustafsson, talesperson för British Airways i Sverige.

Polisen misstänker att den eller de som förgiftade Alexander Litvinenko har rest med någon av de aktuella planen. Man har nu hittat spår av det radioaktiva giftet i planen. Exagenten dog förra torsdagen efter att ha fått i sig polonium 210.

Forsatte flyga

Utredarna har ännu inte bekräftat att det är samma ämne som återfunnits i flygplanen, men källor inom British Airways säger till The Guardian att de utgår från att så är fallet.

Under tiden spionöversten vårdades på sjukhus fortsatte planen att trafikera flera rutter i Europa, däribland Stockholm–London.

Alla flighterna