Passagerare till akuten efter skräckresa

Foto: STEFAN JERREVÅNG
RÄDD FÖR STRÅLNING George Symes reste med ett av planen. I natt sökte han hjälp på akuten. ”Jag blev jätteskärrad”, säger han.
NYHETER

George Symes, 18, reste med ett av de radioaktiva planen.

I natt sökte han hjälp på akuten i Linköping.

– Jag är nervös. Strålningsskador är inte att leka med, säger han.

Foto: Henry Lundholm
Joy Borgström blev chockad när hon hörde vad som hänt.

George Symes från Åtvidaberg hade varit i England för att fira sin farmors 80-årsdag. Den 19 november gick han ombord på flight BA 780 tillsammans med sin pappa för att ta sig tillbaka till Sverige. Ovetandes om att det fanns ett radioaktivt ämne på planet.

– Jag blev jätteskärrad när jag hörde om strålningen. Natten efter att vi landat blev pappa sjuk. Han spydde och blev sängliggande i tre dagar. Nu undrar man om det hade med strålningen att göra, säger George Symes.

Kontakta läkare

Så fort testresultaten från planen kom i går kväll uppmanade British Airways passagerarna att kontakta flygbolaget och läkare. George följde rådet och sökte hjälp på akuten.

– Men de kunde inte hjälpa mig. De rådde mig att kontakta en strålningsexpert, säger han.

Joy Borgström, 30, från Sollentuna reste med samma plan som George Symes.

Ont i huvudet

– Jag blev chockad när jag hörde om vad som hänt. Jag ska kontakta både British Airways och läkare så snart som möjligt, säger hon.

Cirka 200 personer reste med planet. Många var, precis som Joy, på väg hem efter en weekend i London.

– Jag har varit hängig och haft ont i huvudet efter resan. Visst kan det vara en förkylning, men efter att jag hörde om strålningen går tankarna genom huvudet. Det ska bli skönt att få prata med en läkare, säger hon.

Mindre än ett gram Polonium räcker för att döda