Rysk fd premiär-minister förgiftad

Gift bakom rysk politikers sjukdom tror läkare

Foto: AP
Gajdar vid en demonstration i Moskva.
NYHETER

Moskva (TT-AFP)

Ryske oppositionspolitikern och förre premiärministern Jegor Gajdar blev troligen förgiftad.

Det säger de läkare som behandlar honom på ett sjukhus i Moskva enligt den ryska tidningen Kommersant.

– Läkarna stöder sig på slutsatsen att alla symtomen tydligt pekar på förgiftning, säger Gajdars dotter Maria till tidningen.

Den slutliga diagnosen ställs på fredag men läkarna ser ”ett gift som är okänt inom den civila läkarvetenskapen” som den troligaste anledningen till hans sjukdom” säger hon.

Gajdar, premiärminister 1992 och en av grundarna av det liberala oppositionspartiet SPS, behandlas på sjukhus sedan han insjuknat i en mystisk sjukdom och varit nära döden. Händelsen inträffade när han var i Dublin den 24 november för att presentera sin nya bok Death of the Empire.

Medvetslös i tre timmar

Enligt dottern var han medvetslös i tre timmar och fick intensivvård en längre tid. Läkarna fruktade för hans liv.

Natten till torsdagen var hans tillstånd tillfredsställande.

Gajdar blev sjuk dagen efter det att exspionen och avhopparen Aleksandr Litvinenko avled på ett sjukhus i London med det radioaktiva ämnet polonium 210 i kroppen. Litvinenkos vänner anser att den ryske presidenten Vladimir Putin ligger bakom hans död, något som Kreml tillbakavisar.

Anatolij Tjubajs – god vän och före detta parti- och regeringskollega till Jegor Gajdar anser också är att händelsen är kopplad till mordet på journalisten Anna Politkovskaja och den misstänkta radioaktiva förgiftningen av Litvinenko. Men han menar att bakom allt står Rysslands ”fiender”.

Tjubajs själv överlevde ett mordförsök förra året.

Gajdar leder för närvarande en ekonomisk tankesmedja i Moskva och har i lindriga ordalag varit kritisk mot president Putins ekonomiska politik.

Enligt Financial Times har Putin ringt till Gajdar på sjukhuset och önskat honom ett snabbt tillfrisknande.

TT