Det spökar på museum i Boden

Barnskratt och ljudet av en speldosa hörs

NYHETER

Steg i tomma korridorer, fönsterrutor som spricker och musik från speldosor klingar. Nu tror personalen på Bodens försvarsmuseum att det spökar där.

- Spökena verkar snälla. Det är oftast när man ska gå hem som man hör ljuden. De kanske vill att vi ska stanna kvar, säger museipedagog Helena Svanberg till Norrbottenskuriren.

I slutet av september började de stora fönsterrutorna i entrén att spricka. Sju stora fönsterrutor har krackelerat och nu försöker tillverkaren ta reda på om spänningar i glaset har orsakat sprickorna.

Enlig museichef Annakarin Rönnbäck kan det dock finnas en annan förklaring. Personalen tror nämligen att det spökar, skriver Norrbottenskuriren.

Monitorer slås på och fönster öppnas utan anledning, barnskratt och speldosor hörs, möbler skrapar mot golven på övervåningen, trots att ingen person befunnit sig där enligt personalen.

Gammalt sjukhus

Den gamla gymnastiksalen, där en stor del av försvarsmuseets utställning är placerad, var tidigare sjukhus.

- Under spanska sjukan 1914 var det många som avled på sjukhuset, även barn, berättar personalen.

Men personalen verkar inte vara alltför rädda för spökena.

- Nej, i början tyckte man väl att det var lite obehagligt men det känns trevligt ha dem här så länge de är snälla mot oss. Det är spännande, säger museichef Annakarin Rönnbäck.

Susanna Vidlund