Skatteverket uppmanar till skattebrott

Svårt för skattekontor att följa lagen visar rundringning

NYHETER

En ny undersökning visar att Skatteverkets kontor själva har svårt att följa lagen vad gäller tjänster i hushållet.

– Det är förvånande att samtliga av de 27 Skattekontor vi varit i kontakt med uppmanar till skattebrott, säger Göran Gustafsson, VD för Grannar.se.

Inför sin lansering av bytestjänster, kontaktade den lokala webbsajten Grannar.se 27 av Sveriges skattekontor för att reda ut vilka skatteregler som gäller för grannar som vill byta tjänster med varandra.

Undersökningen visar att Skatteverket inte tycker det är lätt att följa lagen. 50 procent av kontoren säger att bytestjänster ska likställas med köp och sälj av tjänster, men de rekommenderar ändå att strunta i lagen.

En kommentar var "En sak är vad politiker har hittat på, en annan vad vanliga grannar gör".

– De flesta upplever att byte av vardagstjänster inte är skattepliktigt. Vår rundringning visar att Skattekontoren är av samma uppfattning även om det faktiskt strider mot lagen, säger Göran Gustafsson, VD för Grannar.se.

Lagar måste anpassas

Även för andra situationer är verklighet och lagar helt skilda saker. 92 procent av skattekontoren säger att det är okej att strunta i att deklarera inkomst för till exempel en student om beloppet är under grundavdraget på 16 700 kr.

96 procent säger att varken köpare eller säljare måste betala sociala avgifter om beloppet är under 10 000 kr.

- Det är uppenbart att vissa lagar måste anpassas till den vardag vi lever i. På samma sätt som man tog bort lagen mot att gå mot röd gubbe bör man även förändra eller ta bort vissa av dessa lagar, säger Göran Gustafsson.

Lanserar ny tjänst

Om man betalat en person mer än 1000 kronor för en tjänst, ska man lämna kontrolluppgift om det till Skatteverket – oavsett hur gammal personen är. Det är något som Göran Gustafsson ifrågasätter.

– Det blir ju helt absurt. Om mitt barn städar sitt rum för att få sin veckopeng, ska jag lämna kontrolluppgift på det då?

Inom kort kommer Grannar.se lansera en tjänst för byte av vardagsnära tjänster. Via hemsidan ska folk kunna byta tjänster med varandra så att en händig person exempelvis tapetserar ett rum medan den andra i gengäld hjälper till med deklarationen.

- Detta är skillnad mot de som till exempel driver vinstdrivande verksamhet utan att deklarera skatt och sociala avgifter för sina anställda. Skatteverket skulle kunna underlätta en hel del vad gäller bland annat granntjänster, säger Göran Gustafsson.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM