Brodermord i rätten - igen

Den dömde brodern kan vara oskyldig

NYHETER

22-åringen befanns i september skyldig till mord på sin egen storebror. Men nya bevis tyder på att en helt annan person kan ha stuckit kniven i brodern.

Nu sker något unikt – hela rättegången görs om.

Det var en natt i juni som de två bröderna dök upp på en grillfest hos grannar i Tomelilla. Bråk utbröt och slutade med att den äldre brodern blev ihjälstucken med kniv.

Den kraftigt berusade 22-åringen greps. Han hade svårt att försvara sig eftersom han inte mindes någonting, men kunde inte tro att han stuckit kniven i sin egen bror.

– Hela historien är så tragisk, säger försvarsadvokaten

Fredrik Bülow som inte kunde släppa taget, trots att Ystads tingsrätt redan 28 september fann 22-åringen skyldig.

Ny rättegång

Medan den rättspsykiatriska undersökningen pågick, tittade advokaten än en gång över vittnesmål och teknisk bevisning. Han kunde då konstatera en orimlighet: Det finns inte en droppe blod på 22-åringens kläder.

”Det bär inte rimlighetens prägel att tre vuxna slagits om kniven, en genom att hålla (22-åringen), en genom att med all kraft försöka ta kniven, utan att den på något sätt skulle avsätta blod eller andra kroppsvätskor på (22-åringen).

Försvarets teori är nu att det mest troliga i stället är att mannen som tog kniven ifrån 22-åringen, råkat sticka den i storebrodern.

Nu görs först en rekonstruktion av bråket och därefter får 22-åringen en ny rättegång.

”Väldigt ovanligt”

Ingrid Carlqvist