”Vi kommer att gripa honom”

Finsk polis tror att Juha Valjakkala håller sig gömd i Finland

NYHETER

Finsk polis tror att den förrymde trippelmördaren Juha Valjakkala håller sig gömd i Finland.

Samtidigt fortsätter tipsen att strömma in.

– Förr eller senare kommer vi att gripa honom säger Kari Jalonen, kriminalkommissarie i Helsingfors till aftonbladet.se.

Det har nu gått över två dygn sedan Juha Valjakkala, 41, rymde från den öppna anstalten i Fredrikshamn, södra Finland.

I går hittade finsk polis den bil som man tror att Juha Valjakkala använde under flykten från anstalten. Bilen, en äldre Nissan stals från en garageuppfart i närheten av anstalten, skriver Västerbottens-Kuriren. Bilen hittades i närheten av den lägenhet där Valjakkala vistats under flera av sina permissioner. Enligt VK har lägenhetsinnehavaren ett brottsligt förflutet och är vän med Valjakkala. Men förutom den övergivna bilen har polisen inga spår efter mannen som 1988 dömdes för tre brutala mord i Åmsele. Finsk polis arbetar efter teorin att Valjakkala är kvar i Finland och från den finska allmänheten strömmar tipsen in.

Får många tips

– Vi har fått många tips, både bra och dåliga. Men inget är än så länge tillräckligt bra, säger Kari Jalonen som leder spaningen på den förrymde fången.

Ett spår är att Valjakkala har tagit hjälp av en älskarinna för att hålla sig gömd.

– Han kan inte vistas på allmänna platser eftersom alla känner igen honom, säger Jalonen.

– Men förr eller senare kommer vi att gripa honom.

Till Sverige

Tidigare har man trott att Valjakkala skulle försöka ta sig till Sverige. Men varken finsk eller svensk polis säger nu att något tyder på det.

– Vi har på morgonen haft en genomgång och det finns ingenting som talar för att han är i Sverige eller är på väg hit, säger Varg Gyllander vid Rikskriminalpolisen till aftonbladet.se.

– I nuläget gör vi inte mycket. Vi har gjort det underrättelsearbete vi tror behövs. Och så håller vi ständig kontakt med vår motsvarighet i Finland.

Johanna Melén