"Lagen är till för att följas"

Skattedirektör om förvirringen på skattekontoren

NYHETER

Enligt en undersökning av sajten Grannar.se uppmanar skattekontoren till skattebrott. De anser att man kan strunta i lagen när det kommer till byta av tjänster mellan privatpersoner.

– Så får vi inte resonera. Vi har ett reglesystem som politikerna beslutat om men vi kan också konstatera att det inte är optimalt, säger skattedirektör Björne Sjökvist till aftonbladet.se.

Björne Sjökvist är inte förvånad över förvirringen som verkar råda på skattekontoren.

–Det har hänt tidigare. Jag kan förstå hur det händer. Det beror hur man tänker och på tjänster man diskuterar.

Men att skattekontoren skulle uppmana till skattefusk, tillbakavisar han.

– Lagen är till för att följas, det finns ju skäl för bestämmelserna. Vi uppmanar inte att man ska strunta i reglerna, säger han.

Ändring av lagen

Samtidigt menar Björne Sjövist att det finns problem med den nuvarande lagstiftningen, vad gäller köp av tjänster och byte av tjänster.

– Lagen borde stämma bättre överens med vad människor tycker och är beredda att acceptera.

Även han kan rikta viss kritik mot den nuvarande lagstiftningen som i princip förbjuder grannar och släktingar att byta tjänster med varandra skattefritt.

– Det är svårt att göra en gränsdragning mellan väntjänster och där skatten kommer med i bilden. Väntjänster ska man ändå kunna ge. Det vore konstigt att man inte kan hjälpa en granne hemma. Man får skilja på den här typen av ersättningar, då ska vi inte in och snurra med skatten där, säger han.

Så du har förståelse för kritiken mot skattesystemet?

– Inget skattesystem är fullständigt. Man kan inte ta hänsyn till precis allt utan får skapa lagar efter läge.

Så ser reglerna ut:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM