FN-svensken: ”Det är ytterst allvarligt”

NYHETER

Ytterst allvarligt men knappast något överraskande.

Så kommenterar Sven-Olof Broman, militär rådgivare för FN i Sierre Leone, BBC:s uppgifter om FN-soldater som våldtagit barn.

Sven-Olof Broman befinner sig för närvarande i Freetown Sierra Leone där han är förste militäre rådgivare till FN-chefen i landet. Och problemet är allvarligt,

– Man ska komma ihåg att det här är människor i desperation, som inte har något annat än sina kroppar. Det är ingen ursäkt utan förklaring till något som är ett stort problem inom FN.

Svensk trupp hemkallad

– Många som söker sig till FN är personer utan familj och utan band till någon. Rötägg finns inom alla organisationer och den allra största massan göra ett mycket bra arbete. Sedan ska man komma ihåg att FN gör massor för att motverka detta.

Sverige har fram till november haft ca 240 FN-arbetare i Liberia men nu finns bara två officerare kvar. Att det skulle vara svenskar inblandade i BBC:s granskning tror inte Broman.

– Det släpps ju inte ut officiellt men det skulle jag ha mycket svårt att tro. Under de här åren har en svensk varit föremål för undersökning och det hade inte med sånt här att göra.

Daniel Lagerqvist

ARTIKELN HANDLAR OM