Fler flygplan undersöks i förgiftningsaffären

NYHETER

Fler flygplan undersöks nu av brittisk polis i samband med utredningen av ex-spionen Litvinenkos död.

Det meddelade inrikesminister John Reid i dag.

De nya misstankarna riktades på torsdagen mot ett ryskt Boeing 737, leasat av Transaero, som klockan 11.15, lokal tid landade på Heathrow i London.

Senare kunde brittiska myndigheter konstatera att det inte fanns spår av något radioaktivt ämne ombord på planet.

Däremot nämns nu ett annat ryskt plan som misstänkt.

I går kväll blev det känt att små mängder av ett radioaktivt ämne har hittats på två British Airways-plan som bland annat trafikerat London - Moskva. Planen har också landat i Stockholm.

Förutom på två flygplan uppgav John Reid i dag att spår av ett radioaktivt ämne har upptäckts på totalt 12 platser i London som har undersökts i samband med ex-spionen Aleksander Litvinenkos mystiska död.

Till specialkliniker

Ytterligare 24 platser har eller ska undersökas. Det handlar om bland annat kontor, restauranger och hotellutrymmen fär där Alexander Litvinenko befunnit sig tiden före insjuknandet den 1 november.

Människor som besökt platserna eller som varit i direkt kontakt med Litvinenko har hört av sig till den brittiska hälsovården. Hittills har 18 personer skickats till specialkliniker för att undersökas mer noggrant. Misstankar finns att de kan ha fått i sig av det radioaktiva ämnet polonium 210.

Alexander Litvinenko avled den 23 november på ett sjukhus i London. Dagen efter stod det klart att han hade polonium 210 i kroppen. Litvinenkos familj och vänner anklagar Rysslands president Putin och den ryska säkerhetstjänsten FSB för att ligga bakom Litvinenkos död.

Johanna Melén