Dubbelt jubileum på Ramlösa brunnspark

300 år sedan Linné föddes

Foto: Emil Malmborg/BILDBYRÅN
I Skåne finns fyra så kallade ”Linné was here”-platser. På Ramlösa brunnspark pågår ett stort renoveringsarbete inför sommarens dubbeljubileum.
NYHETER

Det nya året tillhör Linné. I Ramlösa blir det dubbeljubileum.

300 år har gått sedan Carl von Linné föddes och lika många år har gått sedan Ramlösa brunnspark i Helsingborg grundades av provinsialläkaren Johan Jacob Döbelius.

Parken har utsetts till en av Skånes fyra så kallade ”Linné was here”-platser och för att komma i ordning till festligheterna som startar i maj och till jubileumsdagen i juni är ett stort renoveringsarbete på gång.

–?Vi rustar rätt så rejält i parken. Bland annat har vi restaurerat källan där Ramlösavattnet ursprungligen kommer ifrån, säger Ole Andersson, stadsträdgårdmästare på parkontoret i Helsingborg.

–?Det finns dokumenterat att Linné besökte vår park flera gånger, så för oss är 2007 ett festligt år i dubbel bemärkelse.

I mellandagarna fick parkkontoret också klartecken från länsstyrelsen att en renovering av det byggnadsminnesskyddade Pelarhuset är okej.

–?Det känns jätteroligt. I norra gaveln finns ett rum som egentligen inte har använts förut. Vi har tänkt att öppna en utställning där när allt är klart, säger Ole Andersson.

Kajsa Sigvardsson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM