Friisgatan - Malmös kafécentrum

NYHETER
Dennis Sulic på Take Away House.

Fem kaféer på femtio meter. Nyöppnade Take away house på Friisgatan konkurrerar med hemlagad sydeuropeisk kafélunch.

– Folk vill vistas bland folk, tror ägaren Dennis Sulic.

Malmös kafémecka växer. Friisgatan har blivit för kaffedrickaren vad Lilla torg är för krogrumlaren. Senaste tillskottet är Take away house som slog upp dörrarna strax före jul.

I den vitkalkade källarlokalen serveras ett begränsat sortiment av pasta, hemgjord glass, ost och salami. Allt med sydeuropeisk touch.

– Det gäller att profilera sig. Vi gör vår egen mat, bakar vårt eget bröd och gör egna desserter, säger Dennis som närmast kommer från Café Gustav Adolf. Han vill ta matlagningen tillbaka till rötterna. Ingen läsk serveras bara citron och honungsvatten. Vitt socker och smör är utbytt mot råsocker och olivolja.

Att Friisgatan redan huserar fyra andra kaféer bekymrar honom inte. Tvärtom.

– Det är positivt. Folk vill vistas bland folk, tror han.

Friisgatan:

Martin Ekelund (.se)