Modernt på gris – så ska de vinna

Foto: NILS JAKOBSSON
Två av sex finalister i Årets kock kommer från Göteborg. På onsdag tävlar Simon Lundén och Martin Petterson på Grand Hôtel i Stockholm.
NYHETER

Göteborgskockarna Simon Lundén och Martin Petterson tampas förmodligen med varsin unggris just nu. I nästa vecka tävlar de med sina rätter i Årets kock.

Under fem timmar ska de sex finalisterna i tävlingen Årets kock laga två rätter. Den första maträtten är svår att förbereda. Först 45 minuter före tillagning avslöjas vilka råvaror som ska ingå.

– Sedan har man en halvtimme på sig att skriva recept, säger Simon Lundén, kock på Swedish taste i Göteborg.

Det andra momentet i tävlingen går däremot att öva på. Uppdraget är att laga en modern rätt på unggris.

– Jag lagar väl till min rätt tio gånger totalt före tävlingen. Nu börjar smakerna sitta där, säger Martin Petterson, kock på restaurang Fond.

Både Simon Lundén och Martin Petterson har chefer som vunnit utmärkelsen Årets kock. Stefan Karlsson på Fond vann 1995 och Magnus Lindström på Swedish taste tog hem titeln 2003.

– Det är bra, man får en hel del tips och råd, säger Martin Petterson.

Här är Göteborgshoppen

Simon Lundén

Foto: NILS JAKOBSSON

Martin Petterson

Foto: NILS JAKOBSSON

Karolina Vikingsson (.se)