Brev först på eftermiddagen

Posten ska spara

NYHETER

Snart får du vänta till eftermiddagen innan posten kommer i Västerås. Posten ska spara pengar och ska därför minska antalet brevbärare. I Västerås ska omorganisationen genomföras våren 2009.

Foto: Björn Olsson

Genom att ta bort 700 brevbärare och utnyttja postbilarna hårdare ska posten spara 300 miljoner.

– Vi hoppas lösa allt med naturliga avgångar av brevbärare, säger Hanna Berggren, biträdande presschef.

Redan nu har förändringarna genomförts på prov i Malmö och Helsingborg. Posten jobbar på ett helt nytt sätt där man delar ut post ända till klockan 16 på eftermiddagen. Fler brev ska sorteras med maskin och postbilarna ska rulla hela dagen. På så sätt hoppas Posten kunna ta bort 700 av 15 000 brevbärare över hela Sverige.

Genomförs i Västerås våren 2009

Slår förändringen i Skåne väl ut kommer den från och med i höst att genomföras i hela landet. Våren 2009 är det Västerås tur. Hösten 2009 ska allt vara klart. Posten har en plan hur det ska genomföras, men vill inte avslöja den just nu.

– Vi hoppas att kunderna ska tycka att det är ok att få breven på eftermiddagen. De flesta är ju ändå på jobbet, säger Hanna Berggren.

Förhoppningsvis kommer inga brevbärare att sägas upp. Allt ska lösas med naturliga avgångar, enligt Posten.

Problem för företag

Men för företagen kan Postens nya system skapa problem. Brevbärarna kommer att dela ut posten mellan 11 och 16 på dagarna, och företagen är ofta beroende av att få sin post tidigt på förmiddagen.

– Många företag har boxar eller avtal om utkörning av posten, och de kommer fortsätta få posten på morgonen. Sedan ska vi prioritera att företagen som inte har avtal ska få posten så tidigt som möjligt, säger Annette Brifalk, presschef på Posten.

Men risken är stor att många butiker och företag som inte ligger i företagstäta kvarter kommer att få posten senare.

– Det är omöjligt att säga exakt hur det nya systemet kommer att påverka alla, säger Anette Brifalk.

Eric Thorsson, aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM