300 restauranger utan kollektivavtal

I går skickade facket ut krav på högre lön och bättre villkor

Foto: ROGER LUNDSTEN
Blockaden mot Wild´n Fresh i Göteborg som inleddes den 5 december i fjol pågår fortfarande.
NYHETER

Facket begär nu kollektivavtal med tio nya restauranger i Göteborg. Samtidigt uppger facket att en restaurang betalt personal som deltagit i blockaden mot Wild´n Fresh.

– En av våra större arbetsgivare har betalat ut ersättning till en av sina anställda när denne stod vid Wild´n Fresh, detta inträffade i början av blockaden. Arbetsgivaren gjorde detta för att stödja kollektivavtalet, säger Maria Norrbin Karlsson, ombudsman vid Hotell- och restaurangfacket.

Maria Norrbin Karlsson tycker inte förfarandet är märkligt och vill inte nämna företagets namn.

– Jag har inte hört något om detta, och det låter väldigt konstigt, säger Peter Forslund, regionchef i Västsverige för SHR, Sveriges Hotell & Restaurang företagare.

"Kommer inte se mellan fingararna"

Facket skickade i går ut krav på förhandlingar om kollektivavtal med högre lönenivåer och bättre villkor, till tio nya arbetsplatser i Göteborg, dessa ligger i Linnéstaden och i närheten av Avenyn.

– Man ska ha semesterersättning och extra betalt för arbete på helger och vid röd dag. Idag struntar många arbetsgivare i det. Vi har medlemmar som inte har råd att ta ut semester, säger Maria Norrbin Karlsson.

Enligt facket finns det fortfarande 300 restauranger och kaféer i Göteborg som saknar kollektivtavtal.

– Vi kommer inte att se mellan fingrarna med dom som inte erbjuder schysta villkor för de anställda. På så vis kommer vi åt alla, också de riktiga rötäggen.

Fakta: Blockaden

Pierre Adolfsson

ARTIKELN HANDLAR OM