Ny stöldtrenden – krockkuddar

Öststatsliga plundrar bilar – en man gripen

NYHETER

I går natt stals krockkuddar från fyra bilar parkerade på Arvid Lindmansgatan på Hisingen. Med största sannolikhet är stöldgodset på väg till Östeuropa.

Foto: RONNY HOLMSTRÖM
Polisen misstänker att en öststatsliga ligger bakom den senaste tidens stölder av krockkuddar. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Stölder av airbags är en växande organiserad brottslighet som sveper över Sverige och Norden, enligt Interpol transporteras krockkuddarna utomlands.

– Vad vi har förstått är det ligor från Östeuropa som har specialiserat sig på att stjäla airbags för att kunna montera in i krockskadade bilar som de köper från Tyskland. Föremålen tillgrips från nyare bilar, säger Börje Auvinen, handläggare vid Interpol till Punkt SE. För en tid sedan greps en person i Norge, misstänkt för stölder av airbags.

Polisen utan strategi

Den norska polisen kontaktade Interpol i Sverige för att höra om den gripne kunde knytas till liknande brott i Sverige, men enligt Börje Auvinen finns det inga sådana kopplingar.

I Västra Götaland rapporterades det om 223 tillgrepp av krockkuddar under 2006. Perioden 1–24 januari 2007, stals 36 airbags i regionen. Polisen i Göteborg är bekymrad över situationen, men har fortfarande ingen riktig strategi för att bekämpa stölderna.

– I nuläget har vi dåligt med information och vi har ingen speciell grupp som jobbar med detta. Men vi får helt klart sätta oss ned och gå igenom vilka åtgärder som måste till. Vi har förstått att vi har med proffs att göra, säger Per-Axel Berndt, befäl på godsavdelningen.

Fakta/Det här är en krockkuddde

Pierre Adolfsson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM