Lämnades ensam på skötbordet – bröt benet

NYHETER

En 20 månader gammal flicka lämnades ensamt på skötbordet, ramlade ner och bröt lårbenet. Men personalen på förskolan ringde inte efter ambulans.

Olyckan hände på en förskola i Göteborg i december, skriver Göteborgs-Posten.

Personalen ringde till den 20 månader gamla flickans föräldrar och berättade att hon slagit sig i huvudet, men att det inte fanns anledning till oro. En halvtimme senare ringde personalen igen och bad föräldrarna hämta flickan, eftersom det inte gick att trösta henne.

– Både jag och min man åkte dit eftersom vi förstod att något allvarligt hänt. När jag kom fram låg min dotter och grät och skakade i hela kroppen. Personalen försökte lugna mig och sa att det är mänskligt att göra misstag. De ringde inte ambulans, säger flickans mamma till tidningen.

Blir kanske inte återställd

Föräldrarna fick själva köra sitt blåslagna barn till Östra sjukhuset, där hon sövdes, opererades och fick ligga med båda benen i högläge i tre veckor. Det är inte säkert att flickan blir helt återställd.

– Bland det första man hör på barnavårdscentralen är att man aldrig får lämna barnet när det ligger på skötbordet, säger flickans mamma.

Skolchefen i stadsdelen har låtit göra en utredning av olyckan. Enligt den är det ”inte självklart” att personalen gjorde fel när man avstod från att kalla på ambulans, eftersom det var svårt att bedöma skadan.

Däremot efterlyser utredaren att personalen utbildas om barnolycksfall, vilket inte skett på många år på den aktuella förskolan. All personal kommer nu skickas på kvällskurs i ämnet under februari och mars.

Förskolläraren som lämnade flickan på skötbordet arbetar nu i en annan kommun med vuxna och ska enligt skolchefen inte komma tillbaka till avdelningen på förskolan.

TT , Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM